Toit

Wilsoni risoto

Wilsoni risoto retsept pärineb Šotimaalt, kus härra Wilson kostitas meie peret väga üllatava kooslusega. Chorizo annab toidule rikkaliku ja samas maheda maitse, nii et ka põnnid söövad. Soovi korral võid siin asendada risotoriisi odavama ümarateralise pudruriisiga.

See on väike tagasivaade meie suvel toimunud Šotimaa reisile. Kohapeal ööbisime mu sõbranna ning tema elukaaslase Liami juures, kes esimesel õhtul meile imehea risoto kokkas. Peab tõdema, et esialgu vaatasin veidi viltuse pilguga, sest minus ei ole senini tärganud suurt armastust brokoli vastu, aga mis sa külas ikka teed, eks 🙂 Viisakusest lõin hambad sisse ja oh üllatust! See oli tõsiselt hea risoto, hoolimata brokolist, mis üllataval kombel isegi sobib sinna potti väga hästi. Mugisime mõnuga mitu kausi täit, Liam rõõmustas ja meie küsisime retsepti. Peale reisi oleme seda risotot mitu korda ka kodus järgi teinud ning armastus brokoli vastu vaikselt juba tärkab ….

Härra Wilsoni, ehk Liami lahkel loal jagasin retsepti ka Pere ja Kodu septembrinumbris ning nüüd ka teiega siin blogis. Proovige julgelt!

Retsept (kuuele kuni kaheksale)

600 g risoto- või pudruriisi
1 sibul
2 küüslauguküünt
10 šampinjoni
160 g chorizo’t
100 ml valget veini
2-2,5 l köögiviljapuljongit
140 g brokoliõisikuid
parmesani pealeriivimiseks
soovi korral soola ja pipart
õli

Valmistamine:

  1. Määri suure poti põhi ja servad hoolikalt õliga. Haki sibul ja küüslauk peenikeseks ning prae need väheses õlis klaasjaks.  Lisa hakitud seened ja chorizo­viilud ning prae veel 1–2 minutit.
  2. Seejärel lisa potti riis ja sega kiirelt läbi. Samal ajal pidevalt segades, kalla juurde vein 
ja nii palju puljongit, et see jõuaks korraga riisi imbuda. Lisa õisikuteks eraldatud brokoli. Jätka aegamisi väi­keste kogustena köögivil­japuljongi lisamist, kuni riis on pehmeks keenud ja kogu puljong otsas. Selleks kulub 30-40 minutit.
  3. Soovi korral maitsesta soola-­pipraga ja enne serveerimist riivi peale parmesani.

Nipp! Sibulat ja küüslauku on lihtne hakkida väikse köögikombainiga. Nii hoiad kokku aega ja pisarad ei kipu silma.

Foto: Viljar Särekanno