Toit

Wakame-nuudli salat

See salat on tõeline üllataja! Kasulikke vitamiine ja mineraale täis, mõnusalt toitev aga samas kerge kõhutäis valmib vaid loetud minutitega ja pälvib väga tõenäoliselt külaliste heakskiidu.

Elu on nii äge kui teed asju mida armastad! Eile toimunud kokkamine Balti Jaama turul oli imeliselt tore võimalus kohtuda teiste toidufännidega ja saada kasulikku tagasisidet minu tegemistele. Mul on siiralt hea meel, et on arvukalt teisi fänne, kes huvituvad mõnusast ja tervislikust elustiilist ning leiavad ikka ja jälle tee minu blogisse otsimaks uusi põnevaid toidumõtteid. Loodan, et suudan teid veel pikka aega üllatada toredate retseptide ja heade nippidega 🙂

Eilses menüüs oli oma osa ka sellel maitsval salatil, kus mängib pearolli ülitervislik wakame ehk mererohi. Ühel õhtul võtsin ette uurimustöö, et selgitada välja mida head wakame sisaldab ning sain kokku veidi üle ühe A4 lehekülje häid omadusi. Vau! See oli üllatus isegi minu jaoks! Kogu pikka lehekülge nüüd ümber kirjutama ei hakka, aga lühidalt kokkuvõttes on wakame üks tõeline imerohi. Lisaks sellele, et ta hoiab meie nahka kaunina, on madala GI tasemega ning toetab südameveresoonkonna toimimist, sisaldab see väike roheline kapsaline ohtralt vitamiine (A, C, K, B2 ja veel umbes kogu tähestik) ja mineraalaineid. Mineraale on seal kohe tõesti hulganisti: kaltsiumi (100g wakames on 15% meie päevasest vajadusest!), joodi, rauda, magneesiumi, mangaani, naatriumi ja nõnda edasi. Wakame pidavat olema isegi üks mineraaliderikkaim taim maailmas ning osa neist mineraalidest mängivad ka olulist rolli meie keha hormonaaltasakaalu hoidmises. Mererohus on ka palju antioksüdante, mis teeb sellest olulise vähiennetaja ning Jaapani rahvameditsiinis kasutatakse seda isegi kasvajate raviks. Kaalujälgijatele on ilmselt huvitavaim fakt, et wakame sisaldab fukoksantiini, mis aitab põletada rasvu ja seega kiirendab kaalulanguse protsessi, alandab kolesterooli taset ja vererõhku. Ja kõige selle ilu peale on wakames veel vähe kaloreid, 100g vaid 45 kcal.

Salatiretsept valmis üheks brunchiks minu armsa sõbranna pool. Parasjagu oli üks võib-olla selle suve soojemaid ilmasid ja päike paistis eriti mõnusalt, seega millegi väga tummise järele isu ei olnud. Kerge salat sobis seega menüüsse ideaalselt! Meie tegime seekord salatist wrapi täidise – määrisime wrapile hummust, peale veidi head sinki ja juustu ning kõige otsa wakame-nuudli salatit. Imehea! Kombineerida võiks seda salatit veel näiteks grillliha või kala kõrvale, või kergemaks eineks nautida ka lihtsalt omaette.

Ostuvihjeteks võib öelda, et wakamet leiab sügavkülmutatud vormis näiteks Umami poest (Balti jaamas) või värskel kujul Kaubamaja toiduosakonna salatiletis. Pruuni riisi nuudleid saab niisamuti Umamist või ka näiteks Prismast 😉

Retsept (6-le):
100g pruuni riisi nuudleid
100g wakamet ehk merikapsast
250g punaseid kirsstomateid
70g seedermänniseemneid
3 spl extra virgin oliivõli
sool, pipar

Valmistamine:
Pane riisinuudlid keevasse vette 2-3 minutiks, kuni nuudlid on pehmed. Seejärel kurna nuudlid sõelal ning loputa üle külma veega. Kalla nuudlid kaussi, lisa peale 1 spl oliivõli ja tõsta näppudega segamini nii, et kõik nuudlid saaks õrna õli kihiga kaetud. Lõika kirsstomatid pooleks. Aja pann kuumaks ning pane sellele seedermänniseemned. Rösti neid umbes 2 minutit, aegajalt seemneid pannil segades. Kalla röstitud seemned salatile, lisa kirsstomati poolikud ja wakame. Maitsesta soola ja pipraga ning sega hulka ülejäänud 2 spl oliivõli. Tõsta salat hoolikalt läbi, et kõik saaks kastmega kokku ning serveeri kohe.