Toit

Särtsakas kirsitšatni

See teravamaitseline keedis sobib ideaalselt veiseliha kõrvale, ent võid seda serveerida ka ükskõik millise muu grillilt tulnud hõrgutisega.

Ma ei tea kuidas teie kodus lood on, aga minul küll alalõpmata tihti ununeb see kastme värk söögitegemisel totaalselt ära. No teate küll – vaaritad mitu tundi juurikaid ja liha ning siis kui kõik hakkab valmis saama ja katad lauda taipad, et jälle läks vanaviisi ja tõstad kastmeks külmikust majoneesi… Seetõttu meie kodus kaste just eriti tihti roa staariks olla ei saa, sest ta lihtsalt ununeb enamasti ära. 😀

Küll aga oli mul hullult hea meel selle toreda kirsitšatni üle, kes on vaieldamatult roa staari staatuses. Valmis meisterdatud sai see retsept juba kevadel ja ilmus ta selle aasta juunikuu-jaanikuu Pere ja Kodu Pereköögis. Sest just nimelt grillitud liha kõrvale on see tšatni eriti hea. Aga ära lase end sellest heidutada, et väljas juba sügis võidutseb ja grillid ammu ära pakitud on. Liha saab ju väga edukalt grillida ka pannil! Ja kirsitšatni maitseb täpselt sama hea ka ahjuliha kõrvale. Tšatni saad üsna vähese vaevaga valmis teha, ära süüa  nii palju kui kulub ja ülejäänud pista purki ja hoia külmikus.

Särtsakas kirsitšatni

Retsept (neljale kuni kuuele):
200 g kirsse
2 väikest apelsini
1 sibul
2–3 cm pikkune jupp 
ingverit
1–2 tl tšillihelbeid
1 tl kardemoni
2 sl punast veiniäädikat
2 sl agaavisiirupit
soola
õli

Valmistamine:
Haki sibul ning koori ja riivi ingver. Kuumuta õlis sibul, ingver, tšillihelbed ja kardemon. Lisa potti pooleks lõigatud kirsid. Koori apelsin ja lõika väikesteks tükkideks, pane potti. Kõige lõpus lisa veiniäädikas, agaavisiirup ja sool, sega läbi ja jäta keskmisel kuumusel podisema 15 minutiks. Jahuta, pane purki ja söö kohe või säilita külmikus.

Särtsakas kirsi tšatni