Toit

Pehmed kardemonisaiad

Rootsi imepärased kardemonisaiad on maailmakuulsad ja omavad minu südames erilist kohta. Siit leiad retsepti, mis on päris ligilähedase mekiga. Pealt krõbedad, seest niiii pehmed ja parajalt magusad paksukesed.

Dieedimaailma need saiad ei kuulu ega proovigi sinna pürgida. Kaloreid on neis palju, rasva samuti ja hullult head on nad seejuures kah. 😉 Sellest retseptist saad vähemalt 15 saiakest. Esialgu mõeldes tundub, et jaguks nagu tervele külale. Aga vale puha. Need tegelased on nii head ja kohutavalt sõltuvust tekitavad, et 15 tükki kaovad nagu mutiauku ja tekib küsimus, et miks ma kohe alguses kaks kogust ei teinud… Kui juba neid teha, siis alla kolme saia inimese kohta pole üldse mõtet arvestada. Parem oleks nagu 10 tükki inimese kohta või nii… 😀

Kuigi rasvased ja mõnusad paksukesed, siis üks hea omadus on neil siiski. Tavapärastest kardemonisaiadest on neil madalam glükeemiline indeks, sest kasutatud on tõesti vaid parimaid alternatiive – täistera speltajahu ja kookospalmisuhkrut. Kui soovid teha veel laktoosivabana, siis kasuta laktoosivaba võid ja laktoosivaba piima. Vunki võid anda täidisele ka näiteks pähklipuruga, mis võtab glükeemilise indeksi veelgi madalamaks.

Rootsi kardemonisaiad

Retsept (15-20 kuklit):
25 g pärmi
250 ml (laktoosivaba) piima
375g valget speltajahu
75 g täistera speltajahu
150 g (laktoosivaba) võid
100 g kookospalmisuhkrut
1sl tavalist suhkrut
1 muna
2-3 tl kardemoni
veidi kaneeli
veidi soola
määrimiseks 1 muna

Kardemonitäidis:
80g toasooja (laktoosivaba) võid
100g kookospalmisuhkrut
suur peotäis kardemoniseemneid või 3-4 tl jahvatatud kardemoni
1 tl kaneeli
1tl vanillisuhkrut

  1. Lahusta murendatud pärm 1 sl suhkruga.* Lisa käesoe piim (temperatuur ca 35-40 kraadi) ja sega vispliga läbi.  Sõelu ja sega hulka pool jahust (200g). Kata kauss rätikuga ja jäta sooja kohta kerkima. Tainale hakkavad tekkima väikesed mullikesed.
  2. Sulata potis või ja jahuta käesooja temperatuurini (35-40 kraadi).
  3. Eelkergitatud tainale sõtku hulka kookospalmisuhkur, kardemon, kaneel, sool, lahtiklopitud muna ja sulatatud käesoe või.
  4. Sõelu järk-järgult hulka ülejäänud jahu, samal ajal tainast sõtkudes. Kui kõik jahu on lisatud, sõtku tainas läbi – tainas peab jääma pehme ja hakkama käe küljest lahti.
  5. Vormi tainast pall ja kata kauss rätikuga. Jäta sooja kohta kerkima vähemalt 30 minutiks.
  6. Kardemonitäidise valmistamiseks sega kausis kahvliga kokku toasoe või, palmisuhkur ja maitseained
  7. Kui tainas on kerkinud kahekordseks, pane see jahuga kaetud lauale. Rulli tainas lahti umbes 33 cm x 57 cm suuruseks ristkülikuks.
  8. Määri kardemonitäidis ühtlaselt tainale. Märgista tainal kolmandikud (19 cm peal kummastki otsast) ja voldi tainas keskele – vasak pool keskele kokku ning parem pool volditud vasaku poole peale. (vaata pilti nr 1)
  9. Keera tainas enda ette nii, et ristkülikuna paikneks ta laiupidi (avatud servad paremale ja vasakule suunas). Rulli kergelt üle (taina kõrgus peaks jääma umbes 30+cm).
  10. Lõika tainast 2cm laiused ribad – peaksid saama vähemalt 15 tükki. (vt pilt nr 2)
  11. Nüüd vormi saiakesed valmis. Selleks võta üks tainariba ja keeruta see kolme näpu ümber paar ringi. Viimane ring tee ristipidi üle ja pista lahtine tainaots altpoolt kukli keskele.
  12. Pane kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase rätiku all kerkida vähemalt 30 minutit.
  13. Soojenda ahi 225 kraadini. Enne küpsetamist määri kuklid pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 7-8 minutit 225 kraadi juures. Võta välja ja naudi soojalt!

*See on ainus koht, kus on vaja kasutada täiesti tavalist suhkrut (valget või pruuni). Kookospalmisuhkru, stevia ega agaavisiirupiga pärm ei lahustu. Mingi põnev keemia, mis teha. 🙂 Soovi korral võid lahustada pärmi ka lihtsalt soojas piimas, siis ei ole vaja tavalist suhkrut lisada.

Rootsi kardemonisaiad: taina voltiminePilt nr 1: Taina voltimine
Rootsi kardemonisaiade valmistamine
Pilt nr 2: Lõika tainast 2cm laiused ribad.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga