Toit

Matcha-laimi tort

See kook said ühelt härralt komplimendi sõnadega “This might be the perfect cake!”. Üsna julged ja suured sõnad, ent koogike on neid igati väärt. Ja lisaboonusena – kõik  veganluse fännid, siin on midagi teile!

Ideaalse koogi mõõdu annab see väike roheline piece-of-heaven välja küll. Temas on magusust, mahlasust, ohtralt värskust ja nagu minu kookidele ikka kohane siis ka hulganisti vitamiine, kiudaineid ja kasulikke rasvu. Matchast tuleb siia nimekirja veel loomulikult raamatu-jagu keerulisi ja olulisi sõnu juurde, aga jätkem need seekord siin välja toomata. Keda huvitab, guugeldab ise miks ja kui hea see matcha siis täpselt on 🙂 Või loeb siit

Asjast endast siis nii palju, et järjekorras on too siis seitsmes pisikese poisi sünnipäevakook. Sel korral päevakangelane ise veel endiselt maitsta ei saanud, aga näpud said koogis sonkida küll ja uurida, mis huvitav roheline ollus see laual seisab.

100% vegan, gluteenist ja piimatoodetest prii. Kui on viitsimist, võib teha veel peale ka laimimahla tarrendi, kuhu sisse panna kaunistuseks fileeritud laimi ja füüsaleid, ent see jäägu iga kodukoka oma valikuks 🙂 Pealne tarrendi kiht toob esile rohkem laimi maitset ja annab koogile tordilikuma välimuse, aga kook on ülimalt maitsev ka ilma selle lisapingutuseta. Pealseks kihiks tarreta 2 laimi pressitud mahl agar-agar’iga ning maitsesta agaavisiirupiga. Kui Sinu jaoks ei ole vegan-aspekt koogi juures oluline, siis soovitan torti tarretada pigem zelatiiniga, kuna see on efektiivsem ja tarretab tõhusamalt. Katte tarretamiseks kasuta sel juhul 4 zelatiinilehte ning laimikihi tarretamiseks 2 lehte.
Foto: Viljar Särekanno
Retsept (20 cm läbimõõduga vorm):
Põhi:
100g tatrajahu
100g kaerahelbeid
2 spl kookosrasva + 2 suurt spl kookosrasva
2 spl agaavisiirupit
veidi soola

Kate:
500g sojajogurtit
1 tl matchat
1 laimi pressitud mahl + 1/2 riivitud laimi koort
100g india pähkleid
10 spl agaavisiirupit
8 g agar-agar’it (4 väikest pakki)

Valmistamine:
Purusta köögikombainis kaerahelbed peeneks puruks. Lisa ülejäänud koostisained ning sega kuni moodustub ühtlane taigen. Suru taigen koogivormi ja küpseta 160 kraadi juures ca 10 minutit või kuniks koogipõhi on kergelt kuldpruun. Võta põhi ahjust välja ja lase jahtuda. Murra jahtunud koogipõhi tükkideks ning pane uuesti köögikombaini. Lisa köögikombaini 2 suurt supilusikatäit pehmet kookosrasva (kindlasti mitte külma ja tahket!) ning purusta küpsisepõhi peeneks puruks. Kookosrasvaga koos peaks lõpptulemus näppude vahel surudes kergelt kokku kleepuma. Suru küpsisepuru lahtikäivasse koogivormi ja aseta külmkappi tahenema.

Kate:
Purusta köögikombainis india pähklid peenikeseks puruks. Lisa jogurt, riivitud laimi koor ja agaavisiirup ja sega. Tõsta mass kombainist kaussi. Kuumuta 1 laimi pressitud mahl väikeses potis ning lahusta selles agar-agar. Sega lahustatud agar-agari ja laimimahla vedelik ühtlaselt jogurtimassi hulka. Lõpuks lisa 1 tl matchat ning sega hoolikalt vispliga, kuniks mass on ühtlane. Vala segu koogivormi tahenenud küpsisepõhjale ning aseta külmikusse üleöö tahenema.

* Kui soovid peale valmistada ka laimitarrendi, siis enne tarrendi lisamist lase jogurtikattel külmikus vähemalt 3-4 tundi taheneda.

Foto: Viljar Särekanno