Toit

Maapähklivõi trühvlid

Need on ühed tõeliselt maitsvad väikesed pallid! Kui Sulle vähegi maitseb maapähklivõi, siis usun, et satud neist trühvlitest sama vaimustusse kui mina. Olen siiani omistanud maailma parima kommi tiitli vaieldamatult Ferrero Rocheri šokolaadikommidele, millega ma aegajalt patustan, ent minu maapähklivõi trühvlid pakuvad neile uhkelt konkurentsi ja seda nii maitseomadustelt kui ka sellelt, et neis on ka õigepisut vähem kaloreid! Paraku aga maapähklivõi on üpris energiarikas, ent see-eest täis ohtralt kasulikku ja keha on selle trühvli eest kindlasti tänulikum kui klassikalise šokolaadikommi eest. Ja noh – üks õige trühvel ei saagi ju kalorivaene olla 🙂

Retsepti tekkimise lugu oli omamoodi tore. Nimelt ühel toredal tähtpäeval, kui mina olin parasjagu otsutanud põhimõtteliselt vältida igasugust valget suhkrut, teatas naabrimees, et tema võtab koosviibimisele siis magustoiduks koogi. Minu keeles tähendas see aga seda, et tuleb ise kaasa teha ka alternatiivne suhkruvaba magustoit… Esimene vaagnatäis trühvleid valmis ülehelikiirusel ning sai peoseltskonnalt kiidusõnu. Tegu on ülimalt lihtsa, kiire ja maitsva maiusega, seega soovitan järgi proovida!

Mina valmistan tavaliselt trühvleid kas peolauale või endale vahepaladeks külmikusse. Viimasel puhul on hea ladustada neid karpi mitmes kihis ja kihtide vahele panna näiteks küpsetuspaber või hõbepaber. Külmikus võtavad trühvlid ka veidi kõvema vormi, mis teeb nad vähem kleepuvaks ja lihtsamini söödavaks.

Oma retseptis kasutan suhkruvaba maapähklivõid, mille tuvastamiseks loe kindlasti purgi etiketti, et näha millest toode koosneb või valmista maapähklivõi ise. Minu viimane purgitäis pärineb täiesti tavaliselt Prisma riiulilt, seega suhkruvaba maapähklivõi leidmine ei ole üldse keeruline. Pähkli ja kuivatatud puuviljade segu osas improviseeri julgelt ja vali koostisesse oma lemmikpähklid ja puuviljad. Minul on ühes suuremas karbis valmis hakitud segu, mida on erinevatesse roogadesse või jogurtisse mugav lisada. Oma segus kasutasin india pähkleid ja maapähkleid ning puuviljadest viigimarju, kirsse, aprikoose, rosinaid ja ploome.

Maapähklivõi trühvlid

Retsept (25 trühvlit):
6 spl suhkruta maapähklivõid
1 tass tükeldatud pähklite ja kuivatatud puuviljade segu
ca 5-6 spl kookoshelbeid

Valmistamine:
Sega maapähklivõi ja pähkli-puuvilja segu kausis kokku. Seda on soovitav teha näiteks kahvliga, et segu läheks ühtlaseks. Seejärel võta lusikaga veidi segu ja vormi sellest pall ning veereta palli kookoshelvestes. Esimene trühvel ongi valmis! Korda sama tegevust, kuni segu on otsas ja trühvlid valmis. Enne serveerimist on soovitav trühvleid hoida vähemalt 30 minutit külmikus.