Toit

Kõrvitsapüreesupp õunaga

Püreesupid on minu suured lemmikud. Variatsioone on tuhandeid, ent viimase aja kindel lemmik on kõrvitsa ja õuna kooslus. Toitev, ent samas kerge kõhutäis ning täiesti 100% taimne roog.

Kõrvitsa ja õuna koosluse supis leidsin esimest korda sügisel toiduajakirjast Oma Maitse. Tookord oli seal pikk retsept, kus oli kombineeritud mustkaatkõrvits ja õun, veidi oli toorjuustu ja muud kraami ning peale lehtkapsast. Igati mõnus supp, mida pakkusin ka ühele USA poissmeeste seltskonnale oma kodurestoranis – nemad kiitsid ja mina rõõmustasin. 🙂 Samm-sammult hakkasin aga retsepti enda soovidele kohandama ja jõudsin veidi teise kohta välja.

Viimasel ajal olen õppinud armastama puhtaid maitseid. Kasutan üha vähem erinevaid maitseaineid, pigem valin alati lihtsalt soola ja pipra. Küüslauk on mu köögis aukohal loodusliku maitsetugevdajana. Puhas juurviljade maitse on imeliselt hea ja annab rohkem mänguruumi maitsete sobitamiseks. Ka see supp on väga lihtsatest koostisainetest – kõrvits, porgand, õun ja puljong. Retsept sündis tegelikult praktilisest vajadusest teha suurele seltskonnale lõuna käepärastest vahenditest ning nagu ikka, oli kapis piiratud valik. Pärast kümneid kordi selle supi valmistamist võtsin lõpuks ette ka tüki paberit, et siis kirja panna, mis ma  siis sinna sisse  panen. Ausalt öeldes ei olnudki see väga kerge ülesanne, sest selgus, et mul polnud aimugi, mis koguseid või mis asju ma täpselt sinna sisse alati viskan – enamasti käib kokkamine ikka kõhutunde järgi, vahepeal maitsed ja siis viskad veel siit-sealt midagi juurde. Paari korraga sai aga retsept üles kritseldatud ja tundub, et võib rahule jääda.

kõrvitsapüreesupp õunaga

Mõnusalt kerge on see supp kindlasti. Mulle väga meeldib, et siin ei ole mingit koorelist või juustulist, mis tavaliselt püreesupis oma koha leiab. Polegi tarvis! Oluliselt kergem kõhutäis aga samas toitev. Meil on peres olnud lahkarvamusi ingveri lisamise teemal – mees nimelt pole just suurim ingveri fänn, mina aga võiks seda igal pool süüa. Lisaks olen veendunud, et meie kliimas peaskski iga päev väikese jupi ingverit ära krõmpsutama, siis ei tule viirused kimbutama. Kuldse keskteena vähendasin retseptis ingveri kogust nii, et värsket ingveri mekki on kergelt tunda, aga see ei tule liialt esile. Kes on sama suur ingveri sõber nagu mina, võib kogust vastavalt soovile suurendada 🙂 Ingveri lisan supile kõige viimasena ja toorelt, sest läbi kuumutades hävivad head ingveris olevad vitamiinid ja ained – nii saab toit vitamiinirikkam!

Supi valmistamine on mõnusalt lihtne – koori ja haki juurviljad, keeda puljongiga pehmeks ja purusta püreeks. Ideaalne roog argipäeva õhtuks. Meie peres käib supitegu ühiselt – väike peaaegu kahene Uku-Robin on porgandi koorimise juba päris hästi selgeks saanud ja alati laua ääres kohal, kui kokkamiseks läheb.

Retsept (kuuele kuni kaheksale):
6 porgandit
1,3 kg kõrvitsat
3 suurt õuna
2 küüslauguküünt
1/2 sibulat
umbes 1 cm pikkune jupp ingverit
1,3 l köögiviljapuljongit või 1,3 l vett+ 2-3 puljongikuubikut
soovi korral veidi soola ja pipart
serveerimiseks seesamiseemneid või soolapähkleid

Valmistamine:
1. Koori ja haki juurviljad, sibul ja küüslauk ning pane potti puljongiga keema*. Keeda umbes 30 minutit või seni, kuni porgand ja kõrvits on peaaegu pehmed.
2. Lisa puhastatud ja tükeldatud õun ning keeda veel 10 minutit.
3. Kui kõik on pehmeks keenud, tõsta pott tulelt ja lisa hulka väike jupp kooritud ja tükeldatud ingverit.
4. Töötle supp saumiksriga ühtlaseks püreeks ning soovi korral maitsesta lisaks soola ja pipraga. Serveeri kohe koos seesamiseemnete või soolapähklitega.

*Kui sul on, kasuta oma keedetud valmis puljongit. Kui seda pole, tõsta potti 1,3l vett ning lisa hulka 2-3 puljongikuubikut olenevalt, kas tahad soolasemat või veidi mahedamat suppi.

kõrvitsapüreesupp õunaga