Toit

Beseeküpsised

Suus sulavad õhulised beseeküpsised on hea viis kõigevabalt maiustada. Küpsised seisavad kuivas kohas toatemperatuuril kaua, seega saab neid suuremas koguses varuks valmis teha.

Pean tõdema, et neid beseeküpsiseid kurkumiga kollaseks värvides valdas mind kerge kahtlus. Kas põnnid saavad aru, et kollane värv on veits võõra maitsega? Huvitav, kas pean kõik kollased küpsised hiljem rõõmsalt prügikasti tõstma? Aus kahtlus, aga õnneks asjatu! Tegelikkus oli hoopis roosilisem ja kollased küpsised kadusid kandikult esimesena. Miks? Sest need värvisid keele ka kollaseks ja lastel oli jube lõbus kollaseid keeli võrrelda ja mõõta, kellel on pikem ja kollasem. 😀

Kui kurkumit kodus pole, siis võid beseeküpsiseid värvida veel erinevatel viisidel. Noh, muidugi klassikalised toiduvärvid (eelista siin geeltoiduvärvi või pulbrit, muidu läheb besee untsu). Aga kui keemiat ei taha, siis vali näiteks matcha tee pulber, peedipulber, mustikapulber või muud sarnast ja saad rõõmsad värvilised küpsised!

Beseeküpsised
Foto: Viljar Särekanno

Retsept (umbes 40 väikest küpsist):
6 munavalget
100 g steeviat
poole vanillikauna seemned
0,5 tl kurkumit

Valmistamine: 
Vahusta munavalge tugevaks vahuks. Sega vähehaaval hulka steevia ja vanillikauna seemned. Vahusta, kuni segu on läikiv ja vahule tekivad teravad tipud. Tõsta pool segu teise kaussi ning sega hulka kurkum, mis värvib taina rõõmsalt kollaseks. Vormi ahjuplaadile väikesed valged ja kollased küpsised. Küpseta 100 kraadi juures tund aega. Seejärel jäta ahjuuks praokile ja lase küpsistel veel tund-kaks ahjus jahtuda. Krõbista mõnuga