Toit

Vürtsikas hakklihapitsa

Ma olen millegi pärast alati arvanud, et oliivid on täiskasvanud inimeste toit. Ja noh, et kui mulle kunagi oliivid maitsema hakkavad ju see siis on märk sellest, et olen ka lõpuks suureks saanud. Igatahes siiani olen rõõmsalt olnud “väike”, sest oliivid üldiselt minu taldrikule ei jõua. Mingil kummalisel põhjusel aga jõudis mu külmikusse purk oliive, Solarise toidupoest ilusa sildiga Rioverde, nägi igatahes peen ja uhke välja. Ei teagi nüüd, on see siis hea või halb, aga tundub, et selle purgi avamisega sain ma kohe tükk maad vanemaks vist, sest igatahes olid need mu elu esimesed oliivid, mis mulle maitsesid. Kuidas see laul oligi, mida Getter Jaani laulis, et “me kõik jääme vanaks…” või midagi sellist. 😀

Üheskoos selle purgiga kolisid mu kappi ka tema sõbrad. Purk kappareid, pärlsibulaid ja jube vürtsikaid tšillisid. Järjestusest ütleks, et mu lemmikud olid need sibulad (oi-kui-head need selle pitsa peal on!). Tšillid vist õige pisut üle võlli teravad aga samas, kui need ei oleks teravad poleks need ju ka õiged tšillid, või mis? Igatahes, juba esmakordselt purke silmitsedes hakkas mu peas veerema ühe mõnusa pitsa idee. Et mis oleks kui paneks ühe pitsa peale kokku hunniku marineeritud head kraami? Lugesin purke, mis ma lugesin, aga marinaadi koostisest tavapärast suhkrut nimekirjast ei leidnud. Seega oli meie ühine kodutee juba sellega otsustatud.

Mõttest koorus välja veits vürtsikas hakklihapitsa. Kuna marineeritud kraamil on üldiselt tugev maitse, siis seekord ma hakkliha väga palju ei maitsestanudki – lihtsalt üks küüslauguküüs ja veidi soola-pipart. Tomatikaste sai klassikaline ning loomulikult kõige peale mõnusalt juustu. Et pitsa tummisust tasakaalustada, puistasin lõpus peale ka veidi värsket rukolat. Rukolal on selline mõnus terav maitse, seega sobib ülejäänud pitsa olemusega hästi kokku, ent samas tasakaalustab liha loomulikku rasvasust.

Muide, rukolaga juhtus täna üks tore nali. Olin heal sõbrannal külas, kes käis aias tee sisse piparmünti toomas ning tuppa tulles pistis mulle näppu paar rukola vart. “Näe, oma aia rukola!” Mina siis naiivselt võtsin ja hakkasin otsast närima. Sain umbes kaks korda krõmpsutada kui kõrvust purskas tossu välja – jeesus kui terav rukola see oli 😀 Mille peale Ulla muidugi hakkas naerma, et “njah, ma rohkem kasutan seda maitseainena imevähe. Ta meil selline vängem kraam!” Igatahes tõstaks ta vänguse poolest samale tasemele nagu need marineeritud tšillid või Põltsamaa sinep.

Aga asugem asja juurde: pitsa ise on päris lihtne. Aega võttis ehk umbes 40 minutit või nii. Koostisainete nimekiri küll pikk, aga ära karda, täitsa tehtav värk 😉

Retsept:
Põhi:
350g täistera speltajahu
200ml käesooja vett
5 spl oliivõli
soola
2 tl kuivpärmi

Tomatikaste:
100g tomatipastat
1 spl punast veiniäädikat
½ spl palmisuhkrut
soola, pipart
oliivõli
1 spl värsket tüümiani

400g veisehakkliha
soola, pipart
1 küüslauguküüs
5 Rioverde roheliste pipratega marineeritud oliivi
3 Rioverde marineeritud rohelisi pipraid
3 spl Rioverde marineeritud pärlsibulaid
5-6 Rioverde marineeritud suuri kappareid
100g riivitud juustu (laktoosivaba)
2 peotäit rukolat

Valmistamine:
Pane ahi sooja 200 kraadi peale.
Kausis sega omavahel pärm, käesoe vesi ja oliivõli ning lase mõni minut seista. Mõõda hulka jahu ja sool ning sõtku ühtlaseks pehmeks taignaks. Kata pealt rätikuga ja jäta sooja kohta seisma.
Prae pannil hakkliha soola-pipraga ja küüslauguga, kuni see on läbi küpsenud.
Väikeses potis valmista tomatikaste. Selleks pane potti tomatipasta ning lisa maitseained. Sega ja lase madalal tulel podiseda umbes 5-7 minutit, aegajalt segades.
Haki valmis oliivid ja piprad ning vajadusel riivi juust. Pese külma vee all rukola.
Seejärel võta veidi kerkinud pitsataigen ning laota see kätega ühtlaselt pannile. Taigen kata tomatipastaga, seejärel lisa hakkliha ja selle peale kogu marineeritud kraam – sibulad, oliivid, kapparid ja piprad. Tõsta pitsa ahju küpsema 15 minutiks 200 kraadi juures. Mõni minut enne valmimist lisa peale juust ja lase pitsal ahjus veel küpseda umbes 2 minutit.

Kui pitsa on valmis, tõsta ahjust välja, puista peale värske rukola ja naudi!