Toit

Vastlakuklid

Vastlad on kohe-kohe ukse ees ja kui kukli isu ei anna asu, kulub ära üks mõnevõrra tervislikum kukliretsept. Vaata, kuidas teha kuklitainas speltajahuga ja ilma tavalise suhkruta nii, et saaks mõnusalt pehmed ja suussulavad vastlakuklid.

Seda vastlakukli retsepti olen nüüdseks järk-järgult paremaks aretanud kolm aastat. Esimesel aastal olid head, aga kukkel oli veel veidi liiga jäik. Teisel aastal olid juba paremad, aga kukkel ei olnud siiski veel nii pehme nagu oleks soovinud. Kolmandal korral sai retsept veel veidi täiendusi ning nüüd võin esimest korda öelda, et see kukkel on tõeliselt pehme ja mahlane!

Vastlakukkel

Retsept (ca 12-14 kuklit):
25 g pärmi
250 ml (laktoosivaba) piima*
375g valget speltajahu
75 g täistera speltajahu
150 g (laktoosivaba) võid
50 ml agaavisiirupit
1 muna
1-2 tl kardemoni
veidi soola

Kate:
50 – 100 g meelepärast moosi
250 ml (laktoosivaba) vahukoort või kaerakoort
3-4 sl palmisuhkrut
1 tl vanillisuhkrut

*Piima võid soovi korral asendada ka kaerapiimaga või veega.

Valmistamine:

  1. Lahusta murendatud pärm käesoojas piimas (temperatuur ca 35-40 kraadi) kuni pärmitükid on täielikult lahustunud.  Sõelu ja sega hulka pool jahust (200 g). Kata kauss rätikuga ja jäta sooja kohta kerkima. Tainale hakkavad tekkima väikesed mullikesed.
  2. Sulata potis või.
  3. Eelkergitatud tainale sõtku hulka agaavisiirup, kardemon, sool, lahtiklopitud muna ja sulatatud käesoe või.
  4. Sõelu järk-järgult hulka ülejäänud jahu, samal ajal tainast sõtkudes. Kui kõik jahu on lisatud, sõtku tainas läbi – tainas peab jääma pehme ja hakkama käe küljest lahti.
  5. Vormi tainast pall ja kata kauss rätikuga. Jäta sooja kohta kerkima vähemalt 30 minutiks.
  6. Kui tainas on kerkinud kahekordseks vormi tainast 12 – 14 ühesuurust palli. Tõsta ahjuplaadile, kata rätikuga ja jäta veelkord 30 minutiks kerkima.
  7. Soojenda ahi 210 kraadini ning küpseta eelkergitatud kukleid 10-15 minutit. Valmis kuklid võta ahjust välja ja jahuta.
  8. Lõika kuklitelt “kaas” pealt ära. Uurista seest kukkel tühjemaks nii, et sinna mahuks panna moosi. Täida tühimikud moosiga.
  9. Vahusta koor, sega hulka kookospalmisuhkur ja vanillisuhkur. Tõsta lusikaga vahukoor moosiga täidetud kuklitele. Kõige peale pane kukli “kaas” ja serveeri kohe.

PILTE ERINEVATEST ETAPPIDEST:

vastlakuklid
Uurista kuklisse augud ja täida need moosiga.
vastlakuklid
Seejärel kata pealt kreemiga.
vastlakuklid
Ja siis head isu! 🙂

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga