Toit

Värske salat juustu ja pähklitega

Suvi on salatite hooaeg ning ka mina jätkan salatilainel. Maitselt kerge aga sisult toitev salat on veel üks võimalik kombinatsioon toredatest lehelistest, mis teeb kõhu kenasti täis. Ja noh, eks salatist teeb salati ikkagi see imemõnus kaste ….

Mul oli üle pika aja jälle väga mõnus nädalavahetus. Oleme viimasel ajal tublid jalutajad ja eile avasime rahvaspordiürituste hooaja, kui kõndisime emaga Noarootsis Elamusmaratonil 10 kilomeetrit. Väga mõnus jalutuskäik (samme õhtuks kokku 20 250!) ja energiat jäi veel ülegi nii, et õhtul sättisin end ka joogatrenni. Juulis on plaan ette võtta 21 km distants ja vaikselt valmistan end ette augustis mu elu esimeseks maratoniks – kõnnime sõbrannaga 5. augustil Värskas 42 kilomeetrit. Ma täitsa ootan seda! Nagunii sõbrannat just kuigi tihti ei näe, sest elu tuleb alati vahele, aga siis on aega vähemalt 8 tundi Värska metsade vahel koos maailma parandada. Imeline!

Noarootsi reis kujunes meil kohe pikemaks nii, et sõitsime kohale laupäeva õhtul ja einestasime Dirhami kalakohvikus, mis oli ääretult sümpaatne koht! Lisaks sai ka Uku-Robin vinge elamuse, sest peakoka ATV oli tema jaoks õhtu staar. Tipphetkeks kujunes see, kui peakokk isiklikult poisile ATVga tiiru tegi. Väike Uku-Robin läks seepeale kohe väga uhkust täis ja nüüdsest nõuab järjekindlalt, et me peame endale ikkagi sellise asja soetama. Või VÄHEMALT murutraktori.

Kõik toredad elamused Elamusmaratonidelt kätte saadud, sättisime end tagasi pealinna. Koju jõudes selgus, et rõõmus ja rõõsa ATV fänn on kuskilt jälle haigeks jäänud ja 38 palavik kutsumata külalisena platsis. Ausalt öeldes on haigustest juba rohkem kui siiber, sest no päriselt – kaua võib? Võtab üsna nõutuks. Lapse haiguse positiivse poolena peab aga ütlema, et kui palavikus poiss kukub unne kell kaheksa, jääb vanematele aega, et puhata ja teha üle pika aja õhtusööki oma maitseeelistuste ja tuju järgi 🙂 Kuna Noarootsi ringreisi toidukorrad olid pigem kaootilised ning mitte just väga tervislikud, oli soov õhtul süüa midagi kerget. Seega sai kokku tõstetud seesama mõnus salat. Salati kõrvale maiustasime imetoredast Dirhami kalapoest pärit kala. Kui tahate ühte tõeliselt hõrku lõhet, siis tsiteerides Viljarit: “selle kala pärast sõidaks juba ainuüksi Dirhamisse kohale”. Tasub minna.

Foto: Viljar SärekannoEes ootaval nädalavahetusel tasub tulla aga Laagrisse, sest seal on kodukohvikute päev ning esmakordselt võtame sellest õega osa kohvikupidajatena. Täitsa naljakas kohe – hetkel käib kibekiire töö menüü kallal, sest täna taipasime ootamatult, et tähtis päev on ju juba see laupäev… Ühesõnaga, kes tahab hääd kooki, hääd sööki ja hääd kontserdielamust, tulge laupäeval 16.06 vahemikus kl 11 – 16 aadressile Metsa 13/1 ja see kõik võib olla teie 😀 Seniks aga proovi järgi see maitsev salat ja kes teab, äkki satub see tore salat ka menüüsse!

Salati inspiratsiooniallikaks oli mulle Oma Maitse toimetaja Rita Osa. Üks imeline naine, alati kaunis ja ülimalt andekas! Ritaga sattusime salati teemadele neljapäeval, kui Oma Maitse ajakiri tegi Stockmannis töötuba ja tutvustas uut erinumbrit Salatid. No päriselt, kui oled vähegi salati-usku inimene, mine ruttu poodi, enne kui see hää lektüür otsa lõpeb. Isegi üks minu kena salat wakame ja riisinuudlitega on sisse sattunud 😉 Rita tegemisi kõrvalt vaadates läks aga hammas verele ja kuskile ajusoppidesse see salatimõte end sisse sättis. Rita tegi too päev supermaitsvaid retsepte, üks toortatra ja maasikatega, teine kuss-kussi, herneste ja kreeka pähklitega ning kolmas ilus värviline värske salat puuviljadega. Enam-vähem kõigist kolmest kokku inspireerituna panin mina vaagnale värsket, värvilist, krõmpsuvat pähklit ja kokku blenderdatud õlikastet. Aitäh Rita hää inspiratsiooni eest 🙂

Retsept (neljale kuni kuuele):
1 karp meelepäraseid salatilehti
250g värvilisi kirsstomateid
1/2 värsket kurki
2 peotäit india pähkleid
7 vutimuna
50g parmesani laaste*

Kaste:
1 punt basiilikut
6spl sidrunimahla
2 keskmist küüslauguküünt (või 1 suur)
1 spl agaavisiirupit
10 spl päevalille või oliivõli
Soola, pipart

Valmistamine:

  1. Keeda vutimune keevas vees umbes 2-3 minutit. Seejärel kalla need külma vette ja lase jahtuda. Jahtunud munad koori ja lõika pooleks.
  2. Laota salatilehed vaagnale. Haki kurk ja kirsstomatid sektoriteks ning laota salatilehtedele. Purusta pähklid kergelt noaga ning laota salatile. Viimasena pudista peale parmesani laastud, neid näppude vahel väiksemateks tükkideks purustades. Kõige peale aseta vutimuna poolikud.
  3. Pane kõik kastme koostisosad kõrgesse kannu kokku ning purusta saumiksriga ühtlaseks. Vahetult enne serveerimist kalla kaste ühtlaselt salatile.

*Parmesani laaste on Valiol müügis täitsa laktoosivabadena. Loe vaid pakendit – üks kolmest kõlbab ka talumatutele. 😉

Foto: Viljar Särekanno

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga