Toit

Toitvad grillvõikud

Kui sügiskaamos võtab viimasedki jõuvarud ja pliidi ees seismine tundub ületamatu, siis võib mõne õhtusöögi asendada hoopis toitva grillvõikuga.

Pean taaskord alustama eneseõigustamisega, et noh blogis on tühjus ja elu on selline-ja-selline. Eks vabandusi on alati tore otsida aga räägime hoopis ägedamatest asjadest – alates septembrist on mul au teha koostööd ajakirjaga Pere ja Kodu, kus toimetan aegajalt nende retseptilisa. Ei pea vist eraldi kirjeldama hakkama kui äge see on 🙂 Nüüd kus septembrikuu on ammu möödas, saan teieni järkjärgult tuua Pereköögis avaldatud retsepte, mis on loodud mõeldes kooliaja tempole ja koolilapse oskustele. Siit siis esimene – grillvõikud, mille tegemisega saab edukalt hakkama ka koolilaps ise, ent mida meie pere mõnel õhtul valmistab ka näiteks õhtusöögi asemel. Mõnus väljapääs, kui päev on energiast tühjaks imenud.

Pereköögist leiate minu retseptid ka detsembrikuul, seega hoidke silmad lahti ja soetage detsembri alguses ilmuv Pere ja Kodu. Jagan seal inspiratsiooni jõululaua menüüks ning suunasin fookuse seekord toidu ülejääkide kasutamisele – kuidas teha jõululaual ülejäänud toidutükkidest järgmisel päeval näiteks imemaitsev salat või magustoit?

Jõuluinspiratsiooni retsepte jagan see nädal ka Stockmannis, kus panin tavapärased jõuluroad – ahjupraad, juurviljad ja glögi – veidi teistsugusesse võtmesse. Toiduosakonnast leiab väikese voldiku, kus on näiteks prosciutto mundris veiseprae ja alkoholivaba koduse õunaglögi retseptid ning palju muudki maitsvat!

Hetkel aga lihtsamad ja argisemad grillvõikud – vahele võid loomulikult mässida mida iganes! Mina fännan suitsukanaga võikut, sest see maitseb lihtsalt niiii hästi….  Grillvõiku täidab kõhtu ja valmib kergesti.Foto: Viljar Särekanno

PISUT SUITSUNE GRILLVÕIKU KANA JA MOZZARELLA’GA (ühele)
Suitsukana on lihtsaim osta toidupoest üksiku koivana. Ühest koivast jagub 5-6 võileiva jaoks. Kana säilib suletud karbis külmkapis umbes nädala. 

2 viilu täisteraröstsaia või sepikut
veidi toorjuustu
2 paksu mozzarella-viilu
1 viil tomatit
3–4 lehte värsket
basiilikut
mõned tükid suitsukana

Valmistamine:

  1. Pane saiaviilud alusele ja määri mõlemale viilule õhuke kiht toorjuustu. Aseta kummagi saia keskele viil mozzarella’t ja ühele poole üks viil tomatit.
  2. Haki basiilikulehed peenikeseks ja puista tomati peale.
  3. Rebi suitsukana küljest mõned ribad liha ning kata nendega saia keskosa. Aseta saiapooled kokku ja vajuta kergelt käega õhemaks.
  4. Tõsta eelsoojendatud võileivagrillile ja küpseta umbes 3 minutit. Seejärel tõsta võileib puidust labidaga taldrikule ja lõika keskelt pooleks.

NB! Kuuma võileiva sees on tomat põletavalt kuum. Lase võikul kõigepealt paar minutit jahtuda ja söö ettevaatlikult.

MAITSEID TÄIS GRILL-LEIB PEPPERONI JA PARMESANIGA (ühele)
Pepperoni ja parmesan on veidi põnevam kooslus. Katseta ja täienda retsepti julgelt oma eelistuste järgi! Näiteks võid paprika asemel lisada tomatit, pepperoni asemel salaamit ja parmesani asemel tavalist juustu.

2 viilu vormileiba
2 tl ketšupit
25 g parmesani
4 viilu pepperoni-vorsti
1/3 tl pitsamaitseainet
1 viil paprikat

Valmistamine:

  1. Pane leivaviilud alusele ja määri mõlemale viilule 1 tl ketšupit. Riivi parmesan ja puista see leibade keskele nii, et servadesse jääb igale poole sõrmelaiune tühi ruum.
  2. Raputa ühele leivale veidi pitsamaitseainet ja aseta ruuduna neli viilu pepperoni-­vorsti. Kõige peale pane paprikaviil.
  3. Pane leivapoolikud kokku. Aseta eelsoojendatud võileivagrillile ja küpseta 3 minutit. Seejärel tõsta puidust labidaga taldrikule, lõika keskelt pooleks ja lase enne söömist mõni minut jahtuda.

NIPP! Jälgi, et täidis paikneks leivaviilu keskel ja igast küljest jääks sõrmelaiuselt vaba ruumi – siis ei voola täidis seest välja.

Foto: Viljar Särekanno