Toit

Tervislik pühade pasha

Kevadpühad on ukse ees ning võib vist öelda, et kohustuslik magustoit sel puhul on pasha. Tavapärane pasha on aga üks hirmus kaloripomm – hunnik võid ja vahukoort ning sekka veel klaasitäis suhkrut. Et kevadine pühade aeg saaks grammi võrra kergem, jagan teiega oma mõnusat või ja vahukooreta pasha retsepti.

Maitselt on see mõnus ja mahlane, kergelt tsitruseline täieõiguslik pühade magustoit. Kaloraažilt aga oluliselt taljesõbralikum isend. Peale väikest mõtisklemist retsepti ümber otsutasin suhkru ja või ära jätta ning asendada magusa ja mahlase agaavisiirupiga, vahukoore asemel sai sisse hoopis kookoskoor ning tavapäraselt lisatavad kuivatatud (suhkrustatud) puuviljad asendusid mandlite ja india pähklitega. Kellele tundub siiski igasuguse rasva ära jätmine liig, siis võib või asemel lisada pasha taignasse näiteks mõne supilusika sulatatud kookosrasva, ent isiklikult leian, et see pole seal absoluutselt vajalik. Mahlasust ja kreemisust tuleb kenasti siirupist, kohupiimast ning ka kookoskoorest. Muide lisatud kookoskoor annab pashale mõnusalt lõunamaise ja kevadise meki, mis minu jaoks viis pasha hoopis uuele tasemele! Kordades maitsvam, kui tavalise vahukoorega.

Pealt võib igaüks oma pashat kaunistada nii kuis soovib. Näiteks võib sinna peale laduda kuhja kõiksuguseid värskeid puuvilju, pähkleid või lilleõisi. Mina määrisin esmalt peale mõnusa kookoskoore “mütsi”, mille peale panin füüsaleid ning raputasin veidi rukkililleõisikuid ja  riivitud apelsini koort. Kuna algupäraselt kaunistati pashat roosiõitega, siis jäin osaliselt truuks traditsioonile ning servad said kenade pisikeste roosidega ääristatud. Ma usun, et iga pasha on omanäoline, seega laske kujutlusvõimel lennata ja improviseerige!

Meie oma pühade pasha sai veidi teistsugune ning minu arvates jälle grammi võrra kihvtim! Siit siis teilegi veel üks variant, kuidas pashat kaunistada – kasutage hoopis värskeid maasikaid ja viigimarju! Saab väga maitsev ja pidulik.Vaja läheb ca 100-150g maasikaid ja 2 viigimarja, lisaks veel veidi rukkililleõisikuid ja roosiõisikuid.


Retsept:

1,2 kg (laktoosivaba) kohupiimapastat
250g kookoskoort (+100g kookoskoort kaunistamiseks)*
200ml agaavisiirupit
3 munakollast
1 vanillikaun või suur tilk vanillipastat
1 apelsini riivitud koor
1/4 sidruni pressitud mahl
ca 50g purustatud pähkleid**

Valmistamine:

  1. Pane kaussi kohupiim, agaavisiirup, vanillikaunast kraabitud seemned, apelsinikoor, sidrunimahl ning purustatud pähklid ja sega hoolikalt läbi.
  2. Vahusta teises kausis munakollased ning sega kohupiimasegu hulka.
  3. Vahusta 250g kookoskoort tugevaks vahuks* ja sega ettevaatlikult taigna hulka.
  4. Vooderda tihe sõel seest marliga, tõsta sõel kausi kohale ning kalla peale pasha taigen nii, et sõel oleks triiki täis (või isegi väikene “paunake” peal). Voldi marli servad kinni, aseta peale raskus ja tõsta pasha ööseks külmikusse nõrguma.
  5. Kummuta pasha serveerimisalusele ja eemalda marli. Vahusta kookoskoor ja kaunista pealt oma soovi järgi vahustatud koore ja marjadega. 

*Kookoskoore saad kookospiima purgist, kus koor ning vedelam osa külmas seistes lahku löövad. Selleks aseta kookospiima purk 24 tunniks külmikusse ning seejärel purgi avades riisu sealt pealt tahke valge koor kaussi ning vahusta. Ülejäänud läbipaistva vedeliku võid ära kasutada näiteks smuutis või karris.

**näiteks mandleid ja india pähkleid

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga