Toit

Teise päeva salat ehk kuidas anda jääkidele salati vorm

Kerge ja tervislik teise päeva roog, mille saad hõlpsalt valmistada õhtusöögi ülejääkidest. Siin on idee, kuidas jõulutoidu ülejääke taaskasutada, ent lase mõtetel lennata – ka verivorstist, ahjujuurviljadest, kanafileest ja muust heast saab uhke salati!

See postitus käib kokku toidujäätmete vähendamise ja jäägimagustoidu postitusega. Algupäraselt sündis see retsept jõululaua jääkide taaskasutamise eesmärgiga, aga teenib väga hästi oma eesmärki ka argipäeval. Eelmisest õhtusöögist salati tegemine pole just eriline kunst. Jälgi lihtsalt paari põhimõtet ja hea salat on garanteeritud.

Mida arvesse võtta?

  • Vali endale meelepärane salatipõhi – “Frillice”, spinat, lehtsalat või muu salatiline.
  • Kui kapis on värske salati jääke, kasuta need siin ära. Riivitud porgandi-ananassi salat, kapsasalat, kurgi-tomati salat või muu.
  • Lisa väike kogus liha. Kanafilee, veiseliha või part annavad väga hea tulemuse! Aga vabalt võid teha ka ilma lihata.
  • Hästi sobivad hulka ka eelmise päeva keedu- või ahjukartulid. Samuti ka makaronid, riis või tatar.
  • Peale veel kurki, tomatit, paprikat või muud taolist, mis kapis olemas ja sulle meelepärane.
  • Sega kokku ka kaste. Selleks sobivad hapukoor, maitsestamata jogurt, majonees ja muu taoline. Katseta julgelt ürtidega või mine klassikalisemat rada vaid lihtsa soola ja pipraga nagu siin retseptis.

Retsept (neljale)
1 pakk salatit “Frillice”
1 pardikoib või muud liha
4–5 ahjukartulit
12 kirsstomatit
veidi kurki
soovi korral mõne värske salati ülejääke (nt porgandi- või kapsasalat)
soovi korral
 kaunistuseks pohli

Kaste:
100 g maitsestamata jogurtit (laktoosivaba)
3 sl majoneesi
väike tilk sinepit
soola, pipart

Valmistamine:
Rebi salatilehed tükkideks ja aseta vaagnale. Säti peale kapsa­kurgi­ salat, seejärel tükeldatud ahjukartu­ lid ja pooleks lõigatud kirsstomatid. Rebi pardiliha koiva küljest lahti ja haki väikesteks tükkideks. Jaota tükid salatile ja soovi korral kaunista pohladega. Kastme valmistamiseks sega kõik koostisained omavahel. Serveeri kastet salati kõrvale.

Retsept ilmus Pere ja Kodu ajakirjas detsembris 2018.Teise päeva salat

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga