Toit

Talvine toorjuustutort

Ümberringi kõik juba räägivad jõuludest, seega otsustasin teha samuti otsa lahti ja hakata vaikselt pühadeks käsi harjutama. Siit selle aasta esimene jõululaadne maius, mis sobib ka pühadelauale.

Too retsept sai kokku pandud Uku-Robini 8.kuu minisünnipäevaks. Algselt oli peas plaan teha kook vaarikatega, ent supermarketi defitsiidi tõttu pidin valima teise marja ning kirss tundus selleks päris hea. Pärast koogi maitsmist võin öelda, et kirss oli vast isegi parem variant kui vaarikas, sobib pühade retsepti juurde paremini nii värvilt kui ka maitselt.

Kui tahta torti kaunistada võib tumeda sulatatud šokolaadiga miskit peale joonistada. Osavnäpud võivad teha peale ka šokolaadist reljeefsed kaunistused. Mina jäin laiskusest tingituna lihtsama tordi juurde. 🙂

Aga sisust siis nii palju, et koogi põhiosaks on toorjuust ja kodujuust, seega grammi võrra vähem süsivesikuid kui muidu. Pühade söögiorgias kulub see kokkuhoid vast ikka ära.

Foto: Viljar Särekanno
Retsept (26cm diam. vorm):
Küpsisepõhi:
100g kaerahelbeid
100g toortatrajahu
80g + 30g võid
1 muna + 1 spl magustamata mandlipiima
80g kookospalmisuhkrut
veidi soola

Kate:
350g laktoosivaba toorjuustu
400g laktoosivaba kodujuustu
1/2 laimi riivitud koor
3/4 laimi pressitud mahl
6 spl agaavisiirupit
1/2 vaniljekauna
1/2 tl kardemoni
2 munavalget
5 lehte zelatiini + 1dl vett

Pealiskiht:
400g külmutatud kirsse
5 spl agaavisiirupit
3 lehte zelatiini + 1dl vett
soovi korral 50g tumedat šokolaadi

Valmistamine:
Põhja valmistamiseks purusta köögikombainis kaerahelbed peeneks jahuks. Lisa tatrajahu, sool, suhkur ja 80g külma või tükid. Purusta kuni moodustub ühtlane teraline segu. Klopi väikeses kausis lahti muna ja lisa 1 spl mandlipiima ning sega need kaks hoolikalt omavahel. Muna-mandlipiima segust tõsta köögikombaini purule 2-3 spl vedelikku* ning lase taignal kombainis seguneda. Tõsta taigen kombanist välja alusele ning suru kätega palliks. Kata toidukilega ja aseta külmikusse 30 minutiks. Seejärel pressi taigen ahjuplaadile laiali õhukese kihina ning küpseta 180 kraadi juures 10 minutit. Võta põhi ahjust välja jahtuma. Jahtunud küpsetatud põhi murenda tükkideks ja pane uuesti köögikombaini ning purusta kuni moodustub ühtlane puru. Lisa küpsisepurule 30g sulatatud võid ning sega kuniks sulavõi on puru vahel jaotunud ühtlaselt. Kalla küpsisepuru 26cm küpsetuspaberiga kaetud vormi ning suru ühtlase kihina koogivormi põhja. Aseta külmkappi tahenema.

Katte valmistamiseks sega köögikombainis või blenderis toorjuust, kodujuust, agaavisiirup ja laim. Kui kodujuustu tükid on purustatud ja moodustunud on ühtlane valge kreem, siis tõsta segu kaussi ja lisa maitseained. Pane zelatiinilehed mõneks minutiks külma vette likku ning 1 dl vett väikese potiga keema. Pigista zelatiinilehtedest liigne vesi välja ning aseta kuuma veega potti ja lahusta. Kalla zelatiinilahus kreemi hulka ja sega hoolikalt. Kõige lõpuks vahusta munavalged ja sega need ettevaatlikult kreemi hulka. Kalla segu küpsisepõhjale ning aseta kook 4 tunniks või üleöö külmkappi tarretuma.**

Tahenenud kreemikihile lao peale mõned kirsid ning ülejäänud kirsid purusta agaavisiirupiga ühtlaseks moosiks. Pane zelatiinilehed likku ja 1dl vett potiga sooja. Pigista zelatiinist liigne vesi välja ja lahusta soojas vees ning kalla kirsimoosi hulka. Seejärel kalla moos kreemikihile ettevaatlikult peale. Aseta kook külmkappi tarretuma vähemalt 4 tunniks või üleöö.

Soovikorral võib kõige peale teha ka šokolaadist kaunistused. Selleks sulata tume šokolaad veevannil. Nirista sulašokolaad otse koogile või tee kaunistused eelnevalt küpsetuspaberil valmis ja aseta seejärel koogile.

*Kasuta kindlasti vaid mõni supilusikatäis vedelikku, muidu jääb taigen liialt märg.

**Mina tegin õhtul valmis põhja ja kreemikihi ning jätsin siis koogi üleöö külmikusse tarduma. Kirsist pealiskihi tegin hommikul ja seejärel sai kook veel päeva jooksul külmikus tarduda. Variant on teha ka järgmiselt: valmistad põhja ja kreemikihi, tarretad 4h, valmistad pealiskihi ja tarretad üleöö.

Foto: Viljar Särekanno