Toit

Sidrunikook

mmm… milline imeline magus-hapu hõrgutis! Retsept ise on lihtne, aga välja tuleb elegantne ja kerge restorani-tüüpi magustoit.

Viimati tegin sidrunikooki üsna aastaid tagasi, aga mälestus selle hõrgust maitsest püsis kaua. Kui hakkasin kokku panema menüüd meie isadepäeva hommikuks, juhtus mulle kätte Oma Maitse väljaanne Küpsetised, kust vastu vaatas üks imeilus sidrunikook ja soolane punutisega pirukas. Üsna kiirelt sai otsus menüü osas langetatud ja poest vajalik kraam koju tassitud.

Retsepti algne autor on välismaalane Tim Bramich, aga kook oma klassikalises olemuses igati ajatu ja rahvusvaheline. Veidi sai küll algset retsepti taaskord muudetud: nisujahu asemel sai sisse speltajahu, suhkru asemel palmisuhkur ja agaavisiirup ning koore asemel kreemine toorjuust.

Proovi seda kindlasti! Usun, et see võiks olla ka imeline magustoit näiteks jõuluõhtuks, sest peale pikka mitmekäigulist söömaaega on värske aga magus suutäis ideaalne lõpetus.

Sidrunikook

Retsept (26cm vorm):

Põhi:
400g spelta täisterajahu
200g (laktoosivaba) võid
100g kookospalmisuhkrut
2 munakollast
1 terve muna

Täidis:
7 muna + põhjast ülejäänud 2 munavalget
3 suure sidruni koor ja mahl
200g agaavisiirupit
160g (laktoosivaba) toorjuustu
Valmistamine:

  1. Sega taigna koostisosad omavahel ühtlaseks, sõtku läbi ning suru palliks. Kata toidukilega ning aseta külmikusse seisma 1 tunniks.
  2. Rulli tainas lahti ringikujuliseks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud vormi. Taina servad peavad jääma umbes 3 cm kõrguselt üles. Selleks, et servad eelküpsetamise ajal alla ei vajuks, kata taigen küpsetuspaberi ja küpsetusubade või kuiva riisiga. Aseta ahju eelküpsema 180 kraadi juures 15 minutit. Võta välja ja jahuta.
  3. Valmista sidrunitäidis. Selleks klopi munad lahti sidruni koore ja mahlaga. Vahusta teises kausis toorjuust ja agaavisiirup kohevaks vahuks (vahusta umbes 4-5 minutit järjest). Sega toorjuustu vaht ja munasegu omavahel õrnalt kokku, kuni see on ühtlane. Kalla eelküpsetatud tainale ning aseta ahju küpsema 120 kraadi juures 45 minutit. Võta kook välja ning enne serveerimist lase jahtuda vähemalt 15 minutit.

sidrunikook

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga