Toit

Rukkipõhjaga kanapitsa

Pitsa ei pea tingimata olema ebatervislik selleks, et maitsta suurepäraselt! Mahlane kate krõbedal täistera põhjal on just täpselt see, mida vaja, kui isutab comfort food’i järele.

Meil oli eile rämpstoidu-reede. Ei teagi täpselt, kust see idee mul eile alguse sai, aga igatahes tunne oli selline, et kohe hirmsasti on vaja friikartuleid ja pitsat. Pitsategu oli ajendatud külmikus leiduvast toorainest, millest sai kokku hiiglamõnus värk. Ja minu üllatuseks kohe väga-väga toitev värk! Kui tavaliselt ei ole just kuigi suur pingutus ühe terve pitsa nahka pistmine (ei saa salata – me oleme hea isuga siin :D), siis seekord nentis peale teist pitsatükki elukaaslane, et “ta enam ei jaksa, kõht on täis”.

Selles pitsas on kõike parasjagu. Täistera ja kiudaineid põhjas, ehtsat tomatipastat ja küüslauku kastmes, valku kanafilees, rikkalikku maitset päikesekuivatatud tomatitest ja paprikast ning terve tähestiku jagu vitamiine, magneesiumit ja rauda pitsal ilutsevast värskest spinatist.

Retsept:
Põhi:
1,5dl käesooja vett
20g pärmi*
2dl täistera rukkijahu
1,5dl speltapüüli
2 spl õli
veidi soola

Kate:
200g tomatipastat
1 spl õli
1 küüslauguküüs
Meelepäraseid ürte (näiteks petersell, oregano, basiilik ja mina lisan ka tšillit)
sool, pipar

250 g kanafileed
veidi õli ja soola,pipart praadimiseks

1/2 kollast paprikat
5 päikesekuivatatud tomatit
peale raputamiseks juustu**
4 peotäit värsket spinatit

Valmistamine:
Sega käesoe vesi, sool ja õli omavahel ning teises anumas jahud ja kuivpärm. Vähehaaval lisa jahu vedelikule, alguses segades ning lõpus käega sõtkudes, kuniks moodustub ühtlane pehme taignapall, mis hakkab käe küljest lahti. Kui taigen valmis, kata see rätikuga ning asega ca 30 minutiks sooja kohta kerkima.

Vahepeal valmista ette ülejäänud pitsa osad. Viiluta paprika, pese ja aseta nõrguma spinat ning viiluta pikkadeks ribadeks ka päikesekuivatatud tomatid. Tükelda kanafilee ning prae soola-pipraga peaaegu küpseks. Ära kana pannil liiga kaua hoia, sest see küpseb ka hiljem ahjus edasi ning üleküpsetatud kana muutub kuivaks.

Seejärel valmista tomatikaste. Pane potti veidi õli ja kalla peale tomatipasta. Pressi sisse küüslauguküüs, maitsesta meelepäraste ürtide ja soola-pipraga ning lase keema tõusta. Kui kaste keeb, keera kuumus maha ning lase aeglaselt podiseda ca 4-5 minutit, et maitsed jõuaksid seguneda. Aegajalt sega.

Võta veidi kerkinud taigen kausist ning vormi pannil ümarakujuliseks pitsapõhjaks. Laota selle peale tomatikaste ning seejärel kana, paprika ja päikesekuivatatud tomatid. Aseta ahju küpsema 225 kraadi juures 10-12 minutit. Seejärel lisa pitsale juust ning pane tagasi ahju ca 3-4 minutiks küpsema (siis võid kuumuse kas maha  või üldse kinni keerata). Võta pitsa ahjust välja ning asu nosima 🙂

*Võib kasutada nii presspärmi kui ka kuivpärmi. Presspärmi puhul lahusta see käesoojas vees, ent kuivpärm sega hoopis jahu hulka. Mina kasutan asja lihtsustamiseks kuivpärmi, see ühtlasi säilib kapis kauem.

**Juustu kogus jäägu igaühe oma otsustada. Mõnele meeldib vähem juustu, mõnele rohkem. Mina tavaliselt ujutan oma pitsa juustuga ikka külluslikult üle, seega ütleksin koguseks 150-200g juustu 🙂

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga