Toit

Porgandi brownie

Totaalselt süütunde-vaba šokolaadiunelm ning taaskord midagi head kõikidele veganluse sõpradele. Üks väga šokolaadine, magus ja mahlane suutäis.

Ma ei ole kunagi varem olnud väga suur šokolaadisööja, aga pärast toorkakao avastamist tuleb nentida, et sellega valmistatud šokolaadikoogid on võitnud mu südame. Peamiselt seetõttu, et need on lihtsalt nii õudselt maitsvad! Teisalt kindlasti ka seepärast, et neid süües ei valda mind järgmised päevad mida-ma-nüüd-endale-jälle-sisse-sõin süütunne. Loomulikult ei tähenda toorkakaost ja heast toorainest tehtud kook seda, et lõputu külmkapi ukse vahel sahkerdamine ja terve koogi üksi ära söömine oleks talje ümbermõõdule kasulik 🙂 Aga kui lubada endale kooki, siis tasub valida selleks tervislik variant, mis on taljesõbralik ja kasulik mitte ainult figuurile vaid kehale üldiselt.

Ülikasuliku toorkakao omadustest võiks lausa eraldi pikema jutu kirjutada, ent liiga palju keerulisi sõnu võtab koogiisu ära. Aga kuidas see imehea pulber siis ikkagi meile kasulik on? No näiteks, magneesium tugevdab luid ja alandab vererõhku ning antioksüdandid ei lase kehas tekkida vabadel radikaalidel ehk toimivad inimkeeli vähiennetusena.  Kõrgem serotoniini tase toimib antidepressandina ja tagab meile üldise vaimse heaolu ning püsivalt hea tuju. Lisaks stimuleerib toorkakao ka endorfiinide tootmist, umbestäpselt niisamuti nagu seda teeb jooksutrenn.

Kui veel ei tekkinud tunnet, et tegu on ühe tõelise supertoiduga, siis iga naise meele peaks muutma fakt, et toorkakaos sisalduvad ained aitavad tugevdada küüsi ja juukseid ning hoida näonaha kaunina. Minu arvates kõige eelneva peale võiks ühe tüki kooki süüa küll, või mis?

Foto: Viljar Särekanno

Foto: Viljar SärekannoRetsept (20cm x 30cm ahjuvorm):
600g porgandeid
15 datlit
40g mandlijahu
40g purustatud mandleid
100g tatrajahu
4 spl toorkakaod
14 spl agaavisiirupit
veidi soola

Glasuur:
1 spl toorkakaod
2spl agaavisiirupit
2 spl kookosrasva

Valmistamine:
Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Koori ja keeda porgandid, kuniks need on täiesti pehmed. Seejärel eemalda datlitelt kivid ja aseta koos keedetud porgandite ja 7 spl agaavisiirupiga köögikombaini ning purusta kuni moodustub ühtlane segu. Sega kuivained kausis omavahel ning tõsta nende peale porgandi-datli segu köögikombainist. Lisa ülejäänud agaavisiirup ja sega hoolikalt ühtlaseks. Tõsta taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuvormi ning jaota ühtlaselt laiali. Küpseta 180 kraadi juures 20-30 minutit või kuniks hambatikk jääb sissetorgates puhtaks. Lase koogil jahtuda vähemalt 30-40 minutit või üleöö.

Jahtunud koogile valmista glasuur. Sega kausis vispliga toorkakao, agaavisiirup ja kookosrasv. Laota ühtlane glasuur koogile ja jäta 15-20 minutiks tahenema.

Kook on hea söömiseks koheselt või säilib külmikus umbes nädala.

Foto: Viljar Särekanno

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga