Toit

Pitsastruudel

Pirukas ei pea alati olema magus. Imekauni välimusega pitsastruudel võlub kindlalt nii väikeseid kui ka suuri ja teenib uhke välimusega kiidusõnu kokale.

Kauni välimuse taga on aga üllatavalt lihtne tehnika! Ei mingit suurt tõstmist ja sahmerdamist vaid lihtsalt tuleb taina ribad üksteise järel teineteise peale asetada. Aega võtab see “punumine” vaid mõne minuti. Kui lehttaigen on varem valmis tehtud või poest ostetud, võtab kogu piruka valmimine aega vaid umbes pool tundi! Idee ja tehnilised juhised sain ka sel puhul Oma Maitse Küpsetiste väljaandest, mis on ikka üks uskumatult tore raamat. Ma olen aastaid taga nutnud vana ja head “Saiad, pirukad, koogid” raamatut, mida kahjuks enam kuskilt saada pole. Minu rõõmuks sain vist nüüd sellele kaasaegse asemiku!

Pitsastruudel

Minu seekordne pitsastruudel sai tehtud meie pere issile isadepäevaks. Enne isadepäeva uurisin temalt, et milline kook talle kõige rohkem maitseb ja selgus, et hoopis soolane “kook” oleks kõige parem. Struudel sai seega mõnusalt mehine – peekoni ja juustuga. Igaksjuhuks tegin ikka magustoiduks sidrunikoogi ka, aga see  on juba hoopis teine retsept 🙂 Pereisa kiitis küpsetise heaks ja ka väike Uku-Robin nosis mõnusalt.

Pitsastruudel

Retsept:
500g lehttainast (kaks taina lehte)
150 g peekonit
100g kirsstomateid
5 spl tomatipüreed
100g juustu
2 tl basiiliku ja oregano ürdisegu

Valmistamine:

  1. Aseta lehttaina plaadid üksteise peale nii, et servad jäävad 1 cm ulatuses kohakuti. Kattuva ala vahele määri pintsliga veidi lahtiklopitud muna. Rulli tainas õrnalt veidi pikemaks ja laiemaks, ühtlasi vajutades sellega ka tainaplaatide ühenduskoha paremini kinni.
  2. Haki peekon väikesteks tükkideks ning prae pannil krõbedaks. Lõika kirsstomatid sektoriteks ning lisa pannile koos tomatipüree ja ürdiseguga. Küpseta segu pannil umbes 5 minutit madalal kuumusel kaane all.
  3. Tõsta tomati-peekoni segu lahtirullitud taina keskele nii, et tainaplaatide ühenduskoht jääb täpselt segu alla keskele ning kahele poole jääb umbes 5 cm ulatuses katmata tainast. Katmata tainas lõika noaga mõlemal pool täidist võrdseteks peenikesteks ribadeks – lõige peab jooksma sirgelt täidisest kuni taina servani  ja riba üks külg jääb piruka külge kinnitatuks. Jälgi, et ribasid saaks arvuliselt sama palju. Seejärel tõsta ribad korda mööda kergelt diagonaalselt täidisele – tekib justkui punutis, mis mässib täidise enda sisse. Korda tegevust kuni kogu taigen on volditud täidise ümber.
  4. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga ning tõsta ahju küpsema 180 kraadi juures 25 minutit. Serveeri soojalt.

*Kui selgitus jäi segaseks, siis siit lingilt 20. minutilt leiad ka videoõpetuse.

Pitsastruudel

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga