Toit

Pehmed kaeraküpsised

Vanahea klassikaline kaeraküpsis! Taasavastasin selle populaarse maiustuse veidi uuel kujul – sel korral taimepõhise retseptina, mis ei sisalda piimatooteid ja muna.

Kaeraküpsised on suurepärased tervislikud vahepalad või sobivad hästi ka näiteks trennieelseks eineks. Kuna plaaditäiest jagub pikemaks ajaks, siis säilitan neid toatemperatuuril karbis. Varem valmis tehtud küpsised on ideaalsed kiireks hommikueineks – ühes-kahes küpsises on parasjagu energiat ja kiudaineid, et saada hommiku alustamiseks vajalik kätte. Lisaks on neid küpsiseid mugav süüa muu hommikuse askeldamise kõrvalt või teel tööle. Sel juhul ei pea sissemagamine tähendama vahele jäänud hommikusööki!

Küpsistele lisan hea energiaallikana ka pähkleid. Mina kasutan india-, makadaamia- ja parapähklite segu, ent siin võib taas vastavalt oma soovile improviseerida ja lisada oma lemmikpähkleid või neid, mida parasjagu kodukapis leidub. Muna asemel seovad taigna kokku banaan ja chia seemned.

Foto: Viljar SärekannoRetsept (25 suurt küpsist):
2 tassi kaerahelbeid
1/2tassi  pähkleid
3spl tatrajahu (kuhjaga)
2spl kookosrasva
1,5 banaani
6spl agaavisiirupit
3spl chia seemneid
3spl vett

Valmistamine: Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Pane chia seemned ja vesi kaussi paisuma. Kalla köögikombaini kaerahelbed ja pähklid ning purusta need rabedaks jahuks. Lisa kombaini tatrajahu, kookosrasv, banaan, agaavisiirup  ja paisunud chia seemned ning purusta kuni segu muutub ühtlaseks taignaks. Võta  supilusika täis taigent, vormi sellest pall ja vajuta pallist ümar õhuke küpsis. Küpsis peaks jääma ca 2-3 mm paksune. Taignast peaks jaguma 25 suure küpsise valmistamiseks. Aseta küpsised ahjuplaadile ning pane eelsoojenenud ahju küpsema 12 minutiks või kuniks küpsised on kuldpruunid. Jäta need plaadile jahtuma. Tõsta jahtunud küpsised kaussi või küpsisekarpi ja säilita toatemperatuuril kuivas kohas.

 

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga