Toit

Pehme šokolaadikook

Maitsev maakodus spontaanselt leiutatud šokolaadikook on tõeline üllataja. Hea kaaslane ka suvisteks pinkiku pidudeks, kuna kooki saab mõnusalt näppude vahelt süüa.

Selle koogi saamiselugu oli omamoodi naljakas. Emal oli magusa isu ning palus, et teeksin õhtuks ühe koogi. Tegin siis kapile ringi peale, vaatasin mis variandid kasutamiseks on ja sedasi ta kujunes. Esialgu tegemise käigus ei pidanud ma seda veel üheks parimaks leiutiseks ning seega ei vaevunud retsepti üles kirjutama – mõte oli, et noh selline tavaline maakodu koogens, mõnus ja magus aga ei miskit väga erilist. Välja kukkus aga üks üllatavalt hää kook! Pärast koogi mugimise kõrvale proovisin meenutada, mis sinna kooki kõik sisse läks ja võtsin siis pastaka ja parema alternatiivi puudumisel kritseldasin retsepti poe tšeki tagumisele küljele 😀

Koostisosad kujunesid käepärastest vahenditest. Kuna maapoes mulle sobilikku laktoosivaba võid ega muud peenet kraami ei ole, siis koogi sees mängis rasvarolli kapis leiduv kookosõli. Täiteaineks kasutasin mõnusat ja mahlast bataati, mis lisaks heale maitsele annab ka pehme tekstuuri ja palju kasulikke vitamiine. Veidi õhulisust aitas kergitada sooda ja jahuks läks sisse toortatrajahu, mida olen kuude jooksul emale kappi tassinud kogemata umbes viie kilo jagu.

Laua taga sööjate seas oli ka peotantsija, kes tundis koogi üle erilist rõõmu – lõpuks ometi üks maitsev koogike, mille toitained on enam-vähem tasakaalus ja mida saab ka piiratud range dieedi juures mõõdukalt süüa. Eks ma selle poole pürgingi – lisaks sellele, et kook võiks olla tervislik, peab üks õige kook esmajärgus lihtsalt sigahästi maitsema. Tallanaha-laadseid kõigevabasid kooke pole kellelegi tarvis 🙂

Retsept (20×20 ahjuvorm):
450g bataati
6 spl toorkakaod
120g toortatrajahu
80g kookosõli
100g kookospalmisuhkrut
1 tilk vaniljepastat
1/2 tl kaneeli
2 muna
1 tl soodat

Valmistamine:
Pane ahi sooja 180 kraadi peale. Koori ja haki bataadid ning keeda pehmeks. Pane pehmed keedetud bataadid köögikombaini koos kookosõli, palmisuhkru, maitseainete ja munaga. Sega jahu kokku sooda ja toorkakaoga ning lisa pidevalt segades vähe haaval taignale, kuniks saad pehme ja kergelt veniva taigna. Määri vorm seest kookosõliga kokku, laota taigen ühtlase kihina vormi ning pane ahju küpsema 180 kraadi juures 30-40 minutit. Testi koogi küpsust hambatikuga – kui tikk tuleb koogi seest puhtalt välja on kook valmis.

Enne serveerimist lase koogil 10-15 minutit jahtuda ja lõika siis ruudukesteks.

PS. Ma arvan, et see kook võiks veel paremini maitseda koos ühe mõnusa vaniljejäätise palliga!

 

 

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga