Toit

Peedipüreesupp pastinaagi kreemiga

Oi kui ilus see supp välja näeb! Roosa kreemikas kausitäis pakatab tervisest ja headest maitsetest, andes seejuures võrdlemisi vähe kaloreid.

Peediga tuleb esmalt meelde vanakooli rosolje, borš või vinegrett. Kui aga veidi mõtteid ragistada, saab tegelikult peeti kasutada väga laheda ja maitsva juurviljana nii eelroas, pearoas kui ka magustoitudes. Isiklikult olen peedi enda jaoks avastanud alles hiljuti. Aastaid võrdus peet minu jaoks ainult borši supiga ja soov seda ükskõik mis muul kujul tarbida või valmistada oli minu jaoks täielikult välistatud. Paljud kokkajad ei viitsi kodus peediga ise vaeva näha, sest peet on köögis tuntud nuhtlus, mis kõik asjad punaseks värvib. Aga peedi valmistamine ei pea olema üldse nii jube…

Kui paned peedi keema nii, et ühtegi noatorget vilja sisse ei tee, peaks vesi jääma puhtaks ning hiljem saad koorida peeti kahvli otsas ja koor tuleb kenasti lahti. Alternatiiv, mida mina isiklikult eelistan, on koorida peet ära enne keetmist aga kasutada selleks kilekotti või kummikindaid ning koorimisnuga. Ah, et mida ma teen kilekotiga? Noh, kui kummikindaid pole käepärast siis peeti hoian näppude vahel läbi kilekoti, sest selliselt ei lähe käed üleni punaseks. Koorimisnoaga saab õhukese koore kenasti kätte ning uskuge või mitte, aga mõlemad käed jäid peale peedi töötlemist absoluutselt puhtaks.

Värv on sel viljal muidu tore küll, aga lisaks sellele aitab ta puhastada keha ning alandada kolesterooli taset. Antud retsept on laktoosivaba, nagu nüüdsest tõenäoliselt enamus retsepte olema hakkab. Viimast sel lihtsal põhjusel, et üks kena arstionu teatas mulle, et too laktoosivärk mu kõhus ei tööta hästi ja parem oleks seda mitte süüa. Neile, kes laktoosi tarbida saavad lisan edaspidi tärniga juurde alternatiivi tavatoote soovitusega.

Foto: Viljar Särekanno

Retsept (6-le):
800g peeti
800g kõrvitsat
100g riisi köögikoort*
150g laktoosivaba toorjuustu **
1 punt värsket basiilikut
1 purustatud küüslauguküüs
1/2 tl jahvatatud ingverit
soola, pipart

Valmistamine: Koori ja haki peedid ja kõrvitsad ning keeda vees pehmeks. Võimalusel keeda vilju eraldi pottides. Kui viljad on pehmeks keenud, kalla üleliigne vesi ära ja aseta viljad koos ühte suuremasse potti. Püreesta juurvilju saumiksriga mõni minut ja seejärel lisa potti ülejäänud koostisained. Püreesta veel hoolikalt, kuni supp on pehme ja kreemjas.

Enne serveerimist kalla  kausis supile peale  pastinaagikreemi ning kaunistuseks võid lisada basiilikulehe. Kõrvale maitseb hästi tume rukkileib.

Pastinaagi kreem
1 keskmine pastinaak
50g laktoosivaba toorjuustu **
50g riisi köögikoort*
sool, pipar
Valmistamine: Koori ja haki pastinaak ning keeda vees pehmeks. Kalla vesi ära ning lisa potti toorjuust ja köögikoor ning püreesta saumiksriga kuni kreem on ühtlane. Maitsesta soola ja pipraga.

*Riisi köögikoore asemel võib kasutada tavalist köögikoort või kohvikoort.
**Laktoosivaba toorjuustu asemel sobib hästi ka tavaline toorjuust.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga