Toit

Õuna krõbedik

Sügis on käes ning aiad õunu täis. Selle asemel, et valmistada klassikaline nisujahust õunakook, katseta hoopis kergemat ja mahlasemat versiooni. Võin garanteerida, et lauaääres matsuvad mõnust mõmisevad suud nii suurtel kui ka väikestel. 🙂

Pikka aega on mulle huvi pakkunud väljakutse teha ilma suhkruta karamelli. Sounds impossible? Seda arvasin ka mina esialgu, sest karamell ongi ju sisult sulatatud suhkur. Ent siiski-siiski, katsetused kandsid vilja ning agaavisiirupist saab eriliselt mõnusa karamelli, mis viib keele alla. Ning nagu ikka – absoluutselt valgest suhkrust prii ja madala glükeemilise indeksiga.

Karamellis õunad ja taigen peale kõlab nagu õuna tarte tatin, ent taigna asemel sai peale hoopis kaerahelbe-mandlijahu krõbedik. Oluliselt rohkem kiudaineid, häid rasvu ja boonuseks mõnus krõbisev tekstuur. Krõbedikku süües tuli minul meelde lapsepõlv, kus sai õuna-saia vormi söödud piimaga. Ka krõbedik mekib piimaga väga hää, seega proovi järgi. Kõrvale sobib ka jätsipall (nt matcha jäätis!), värsked marjad või lihtsalt koogitükk omaenda õndsas headuses, mis maitseb hästi nii kuumalt kui ka külmalt. Aga aitab jutust ja mingem nüüd aeda õunu korjama ja krõbedikku küpsetama!Foto: Viljar Särekanno

Retsept:
1kg õunu (soovitavalt kodumaiseid)
60g võid
12spl agaavisiirupit
1tl kaneeli

Pealne krõbedik:
250g kaerahelbeid
3spl mandlijahu
50g võid*
2spl agaavisiirupit

Valmistamine: Eelsoojenda ahi 150 kraadini. Koori ja tükelda õunad ning vooderda nendega keraamiline ahjuvorm. Seejärel valmista karamell. Soojenda potis agaavisiirupit ca 4-5 minutit (jälgi hoolikalt, et karamell ei läheks kõrbema!). Kui siirup on karamellilaadseks muutunud, lisa või ja kaneel ning kuumuta madalal tulel veel kuni minut aega.** Vala soe karamell ühtlaselt ahjuvormi õuntele, raputa üle vähese kaneeliga ning pane ahju küpsema umbes 35-40 minutiks 150 kraadi juurde või kuni õunad on küpsenud pehmeks.

Kuni õunad küpsevad, valmista krõbediku kate. Purusta köögikombainis kaerahelbed rabedaks seguks***, lisa juurde mandlijahu, sulatatud või ning siirup ja sega kõik ühtlaseks. Kui õunad on ahjus valmis, võta vorm välja, kalla ühtlaselt kaerahelbe seguga üle ning pane tagasi ahju küpsema umbes 15 minutiks. Selle küpsetamise jaoks võib temperatuuri ka veidi tõsta, ca 170 kraadini, siis saab mõnusa krõbeda pealispinna, ent peab hoolikalt jälgima, et kate kõrbema ei läheks.

*Kui soovid vormile kerget kookose maitset, võid krõbedikus või asendada kookosrasvaga.

**Ole karamelli tegemisel eriti ettevaatlik! Potis podisev siirup on väga põletavalt kuum ning pritsmed kleepuvad naha külge.

***Kaerahelbeid tasub purustada pulseerides, sest krõbedikule annavad hea tekstuuri just osaliselt terved ja poolikud kaerahelbed. Samas on segu kokku hakkamiseks vaja ka peenikest puru, seega otsi purustamisel head balanssi 🙂