Toit

Mustikakook

Aeg möödub uskumatu tempoga ning pisike just-nagu-eile sündinud poja sai viie kuuseks. Sel puhul oli meil laual õhuline ja pehme mustikakook. Too kook sai veel eriliselt hea, kuna koogi sisse läinud munad korjas kohalik Lääne-Saare muna-kuulsus Sepa Aive umbes 20 minutit enne koogitegu kanade juurest – ega vist palju ökom ja värskem enam olla ei saa…
Asi ise siis aga ahjus küpsetatud pehme kook, mis mõneti sarnaneb näiteks klassikalise Rootsi koogiga või mõne mahlasema keeksiga. Retseptis leidsid oma koha madala GIga toor-tatrajahu, agaavisiirup ning peategelaseks super-toidu staatust omav mustikas. Maitset annavad kaneel ja vanilje ning kergitab harilik sooda.

Lauaääres nosisid kooki nii noored kui vanad ja kiidusõnu jagus kõigilt!

Foto: Viljar Särekanno

Retsept:
3 muna
15 spl toor-tatrajahu
150g võid
9 spl maitsestamata jogurtit
1 tl soodat
1/2 vaniljekauna
12 spl agaavisiirupit
veidi kaneeli
400g mustikaid

Valmistamine: Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Klopi munad agaavisiirupi, vanilje ning jogurtiga lahti. Sulata potis või ning sega taigna hulka. Sega omavahel jahu, sooda ning kaneel ja seejärel kalla järkjärgult taigna hulka, taigent pidevalt segades. Taigen peab jääma tihke ja veniv. Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ümarasse lahtikäivasse koogivormi ning laota peale mustikad. Vajuta mustikad ükshaaval näpuga taigna sisse ning silu taigent pealt nii, et kõik mustikad oleksid taignaga kaetud (nö. taigna sees). Pane kook ahju ja küpseta 180 kraadi juures 25 minutit. Küpsust kontrolli puutikuga, kook on valmis siis kui on pealt kuldpruun ning puutikk tuleb koogi keskele torgates puhtana välja.
Foto: Viljra Särekanno