Toit

Michelle’i mandariinikook

See mõnusalt pehme küpsetis üllatab oma hea maitsega! Kookides harva kasutatud mandariin annab koogile eripära ning ülilihtne, vaid viiest koostisosast koosnev retsept on kõigile jõukohane. Boonusena on see kook nii laktoosi kui ka gluteenivaba.

Eestimaa imeline suvi on täies hoos ning meie elutempo samuti! Sel aastal on elu pehmelt öeldes pöörane. Kõikidesse detailidesse laskumata võib välja tuua, et näiteks järgmine nädal hakkame 6 kuu jooksul olude sunnil teist korda kolima ning üleeile sai üle kivide ja kändude lõpuks alguse meie tulevase kodu ehitus. Sekka veel palju põnevust töö ja tervise vallast ning olemegi jõudnud punkti, kus aegajalt vaatame mehega üksteisele otsa ja naerame laginal, sest kõik situatsioonid kokku liidetuna tunduvad natuke nagu ülevõlli keeratud unenäos. Aga kuidas see kena joogireklaam (või tegelikult üks tark kirjandustegelane) ütleski, et “pole paremaid ja halvemaid aegu, on vaid hetk milles viibime praegu”. Avan mullijoogi ja mõtisklen sel teemal veidi 🙂

Juulis võtsime aga tuure veidi maha ning hetkel veedame mõned nädalad mõnusat perepuhkust, laeme oma akusid ja käisime külas mu kõige pikaajalisemal sõbrannal Šotimaal. Tunnen teda juba üle 25 aasta, mis tundub hirmuäratavalt kaua… Meie kümne päevane reis oli täis mägiseid tõuse ja languseid, päikest ja vihma, losse ja Loch’e ning sekka mahtus ka üks autoavarii koos ebasümpaatse prügiauto juhiga ja surnud part. Auto sai hiljem terveks, part kahjuks mitte. Tagasi vaadates ütlen käsi südamel, et Šotimaa on siiani mu lemmik reisi sihtkoht. Ringi sõites tekkis lõpuks olukord, kus ei viitsigi enam pilti teha, sest nagunii tahaks jäädvustada iga võimalikku vaadet – vahet pole kuhu vaatad, igal pool on nii paganama ilus! Ühel toredal hommikul keset mägismaade tühjust suvalisest teeservast ära keerates avastasime imearmsa kohviku. Põldude vahel paiknevasse vanasse kirikusse oli üles sätitud kohvik nimega Artisan Cafe, mis juba väljast tundus väga kutsuv, ent sisemuses paiknes tipptasemel ülinunnu kohvik-pood koos kolme armsa naisega. Selgus, et ka kesk põlde ON võimalik saada laktoosivaba piimaga latte‘t (VAU!) ja sinna kõrvale leidus kohviku sortimendis veel ka piimatoodetest prii koogitükk.

Värskelt valminud mandariinikook oli nii sigahea, et läksin uudishimust küsima, mis nad sinna sisse panid. Küsimuse peale tuli köögist välja kokk Michelle – väga armas umbes 50+ naisterahvas, kes muidu teeb mandariinikooki oma õetütrele, kuna too ei tohi piimatooteid süüa.  Väga lahkelt pani Michelle lauale oma autentse, rebitud vihikulehele üles täheldatud koogiretsepti. Põnevusest punnis silmadega selgitasin siis, et noh, ma väikest viisi teen vahel ka mõne koogi ning tahaksin proovida  seda järgi teha ja kas tal oleks midagi selle vastu kui ma retsepti jagaksin. Michelle ütles, et jagamise vastu pole tal miskit, aga tagasihoidliku naisena pildile ta ise tulla ei tahtnud 🙂 Viljar püüdis pildile siis kaks teist kohvikuprouat ja seejärel asusime edasi teele. Kes peaks nüüd lähiajal Šotimaale sattuma ja tahab kohvikusse minna, siis vaata Artisan Cafe kodulehte ja võta suund Tyndrumi piirkonda. Well worth the trip!

Foto: Viljar Särekanno
Artisan Cafe kohvikuprouad

Lisaks maitsvale kõhutäiele ostsin neilt kaasa ka kolm purki põnevaid moose. Kotti said põldmarjamoos, sibulamoos ja marmelaad, mis ootavad nüüd proovimist.

Foto: Viljar Särekanno
Moosiriiul

Paar päeva hiljem tegime siis ise katsetuse läbi ja mandariinikoogist sai sõbranna sünnipäevakook. Algne retsept sai siiski veidi täiendusi nõnda, et suhkrust sai agaavisiirup ja klassikalisest glasuurist toorjuustuga glasuur. Tundub, et saime retseptiga üsna hästi hakkama! Aja kokkuhoiu mõttes keetsin mandariinid eelmine õhtu valmis, siis oli järgmisel päeval lihtsam.

Retsept (12 tükki):
400g mandariine
6 suurt muna
225g agaavisiirupit
250g mandlijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Glasuur:
200g toorjuustu
1 munavalge
50g agaavisiirupit (või soovi korral rohkem)
2-3 spl apelsinimahla

Valmistamine:

  1. Koori mandariinid ja keeda neid vees 2 tundi. Kurna vesi. Eemalda massist mandariiniseemned ja purusta ühtlaseks püreeks.
  2. Kalla püree kaussi ja lisa ülejäänud koostisained. Klopi ühtlaseks.
  3. Pane ahi sooja 190 kraadi peale. Vooderda 26 cm koogivorm küpsetuspaberiga ja kalla tainas sisse. Küpseta ahjus 40 minutit. 15 minutit enne küpsetusaja lõppu kata kook pealt fooliumiga. Kui kook on valmis, tõsta jahtuma.
  4. Glasuuriks sega kokku toorjuust, apelsinimahl ja siirup. Vahusta munavalge ja sega ettevaatlikult juustukreemi hulka. Kata kook pealt ühtlase glasuurikihiga ja serveeri kohe.
Foto: Viljar Särekanno
Mandariinikook

Foto: Viljar Särekanno

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga