Toit

Mahlane martsipani-õunakook

Üks hää ja mahlane kook, mida nädalavahetusel perele valmistada. Just parasjagu patune, sest sisaldab martsipani, ning garanteeritult kõikide laste lemmik!

See on üks mõnus õunakook, mille retsept sündis ühel perekesksel laupäeval minu õe köögis. Eesmärgiks oli teha üks tore kook, mis oleks mahlane, maitseks lastele ja sobiks söögiks ka mulle (st. oleks laktoosivaba). Olude sunnil, kuna poes ei olnud sel päeval laktoosivaba kohupiima, sai kook tehtud hapukoorest. Selgus, et see on aga absoluutselt igati hea asendus kohupiimapastale ning sisaldab ka veidi vähem süsivesikuid. Samas on hapukoores rohkem rasva, seega soovi korral võib vabalt hapukoore asendada maitsestamata kohupiimapastaga.

See kook ei ole aga madala GIga ning päris suhkruvaba, sest martsipanis teadagi on suhkrut hulganisti. Keda see aspekt ei heiduta, siis soovitan väga seda kooki proovida – maitse on jumalik! Kuna martsipan ise on juba päris magus, siis jätan selle iga kodukoka enda otsustada, kas soovid lisada sinna veel agaavisiirupit või mitte, soovitusliku koguse olen siiski retsepti ära märkinud.

Retsept (20x30cm ahjuvorm):
Põhi:
200g speltapüüli
100g võid
80g kookospalmisuhkrut
Veidi soola
1 munakollane+1spl vett

Kate:
600g laktoosivaba hapukoort
4 muna
200g martsipani
200g mandlilaaste
1kg õunu
1tl kaneeli
Soovikorral 5 spl agaavisiirupit

Valmistamine:
Pane ahi sooja 160 kraadi peale. Aseta köögikombaini speltajahu, palmisuhkur, sool ja külma või tükid ning purusta kuni moodustub ühtlane taignapuru. Klopi munakollane lahti 1spl veega ning kalla puru hulka ja sega. Tõsta taigen alusele, vajuta kätega kergelt palliks, mässi toidukilesse ning pane külmikusse tahenema 30minutiks.

Samal ajal valmista kate. Sega köögikombainis hapukoor, tükeldatud martsipan ja maitseained. Purusta seni kuni martsipani tükid on lagunenud ja kreem on ühtlane mass.* Koori ja puhasta õunad ning lõika väikesteks ruudukesteks. Sega kreemi hulka muna, seejärel õunatükid ning 1/2 mandlilaastudest.

Pressi taigen 20×30 cm küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja ühtlase kihina ning kalla peale kreemikiht. Aseta ahju küpsema 160 kraadi juures 60 minutit või kuniks kreemikiht on ühtlaselt läbi küpsenud (hambatikk tuleb enamvähem puhtana välja). Poole küpsemise aja peal raputa koogile peale ülejäänud mandlilaastud ja vajuta kergelt sisse. Koogiga koos võid ahju põhja panna väikese veekausi, see aitab ära hoida juustukoogi murenemist ja hoiab ahjus niiske keskkonna. Kui kook on valmis, tõsta see ahjust välja ja lase jahtuda vähemalt pool tundi või üleöö.

*Kui taigen ei taha kombainis eriti seguneda, lisa kreemisegule üks muna. See muudab massi vedelamaks ja mass käib seega ühtlasemalt ja lihtsamini ringi.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga