Toit

Maapähklivõi jäätisetort

See tort on tõeline südametemurdja ja tõenäoliselt kõikide maapähklivõi armastajate unelm.

Käes siis pisipoja 6-kuu täitumise tähtpäev ning selleks puhuks valmis tervislik maapähklivõi maiustus. Oluliselt süsivesikute vaesem kui tavapärane tort ning häid rasvu ja valke lisaks. Maapähklivõi ja banaan maitseb eriti hästi koos näiteks pannkoogi peal, seega otsustasin proovida sama kooslust üheskoos tordi peategelastena ning julgen öelda, et see katsetus kandis vilja. Et asjale veidi vunki juurde anda, sai peale veel toorkakaoglasuur maapähklitega ja kokku võib öelda, et tuli üks mõnus külm ja tervislik Snickers 🙂 Torti testisid Uku-Robini külalised vanuses 2 – 74 ning üldsegi mitte kõik maapähklivõi armastajad nagu uurimisel selgus. Tort aga pälvis kõigi heakskiidu ning kadus taldrikult minutitega 🙂

Kuna tegu on jäätisetordiga, siis ega ta pikka aega laua peal seismist armastagi. Boonuseks on aga see, et ta saab valmis teha päev (või isegi mitu päeva) enne pidustusi ja siis õigel hetkel lauale välja tõsta – abiks ikka, kui tublil perenaisel (-mehel) käed-jalad tööd täis ja koogitegemiseks õigel päeval aega napib.

Foto: Viljar Särekanno

Retsept:
(26cm läbimõõduga koogivormi jagu)

põhi:
1 klaas (300ml) kaerahelbeid
2spl mandlijahu
100g toortatrajahu
1 muna
70g võid
4 spl agaavisiirupit

kate:
3 banaani
760g jogurtit (2x 380g pakki)
9 spl maapähklivõid (magustamata, soolata)
9 spl agaavisiirupitFoto: Viljar Särekanno

glasuur:
3 spl toorkakaod
3spl kookosrasva
3spl agaavisiirupit
peotäis maapähkleid

Valmistamine: Pane ahi 175 kraadi peale sooja. Vala köögikombaini kaerahelbed ning jahvata need jämedaks jahuks. Kalla kaussi kaerahelbepuru ning teised jahud, peale muna, agaavisiirup ning tükeldatud või. Sõtku taigen käega ühtlaseks ning suru küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta koogipõhja ahjus 175 kraadi juures 7-8 minutit, kuniks see on pealt kuldpruun.

Katte valmistamiseks pane kõik katte koostisained köögikombaini ning purusta, kuni moodustub ühtlane segu. Kalla segu veidi jahtunud küpsetatud koogipõhjale ja tõsta kook sügavkülma.

Glasuur valmista koogile vahetult enne serveerimist. Glasuuri valmistamiseks sega kausis toorkakao, kookosrasv ja agaavisiirup ühtlaseks massiks. Pane maapähklid köögikombaini ning purusta pulseerides väiksemateks tükkideks. Sega maapähklid kakaoglasuuri hulka. Jaota glasuur ühtlaselt koogile ning aseta ca 10 minutiks tavalisse külmkappi tahenema.

Foto: Viljar Särekanno