Toit

Maailmaparim marjamaius

Siin on tegu ühe tõelise naudinguga! Olgu tegu soojal suvepäeval aiapiknikuga või romantilise õhtuga kallima seltsis, see magustoit sobib alati! Sinu lemmikmarjad koos võiküpsiste ja vanilje vahukoorega võlub oma lihtsate ja selgete maitsetega ning boonuseks on seda kõike eriliselt lihtne valmistada. Õigete ettevalmistustega valmib see vaagen vähem kui poole tunniga, seega võib olla ka hea väljapääs ootamatute külaliste kostitamiseks.

Selleks, et marjamaiuse valmistamine läheks kiirelt tasub oma sahvris hoida varus õigeid koostisaineid. See tähendab – hoia alati üks kookospiima purk külmikus ning mõned võiküpsised sahvris valmis. Isegi kui keegi on kõik küpsised ära söönud, käib uute valmistamine vaid paarikümne minutiga. Kookosvahu valmistamise võimalusi on mitmeid, ent mina eelistan lihtsaimat varianti, kus ei ole vaja toimetada veevannide ja muude keeruliste atribuutikatega. Selleks jahuta eelnevalt kookospiima purk 24h külmikus ning 1h enne vahustamist pane sügavkülma jahtuma kauss. Jahutatult läheb kookoskoor edukalt vahtu ja närvirakud jäävad puutumata 🙂

Vaagnale sobivad kõik hooajalised marjad: maasikad, vaarikad, murelid, mustikad jne. Talvel võib kausis serveerida ka sügavkülmikust võetud sulatatud marju (neid tasub siis lusikaga süüa) või kõrvale lõigata banaane, õunu, pirne või muid puuvilju.

Foto: Viljar Särekanno
Retsept (4-le):
Suur hunnik Sinu lemmikmarju
ca 150-200ml kookoskoort
1 vaniljekaun
1 spl agaavisiirupit (või maitse järgi rohkem)
4 võiküpsist

Valmistamine: Pese marjad ning aseta need vaagnale. Mõned marjad (nt maasikad) võib vajadusel ka väiksemateks tükkideks lõigata. Võta külmikust jahutatud kookospiima purk ja kauss, riisu purgilt kookoskoor lusikaga kaussi*  ning vahusta miksriga õhuliseks vahuks. Lõika vaniljekaun pooleks ja kraabi seest seemned ning lisa need vahukoorele. Lisa agaavisiirup ning sega ettevaatlikult läbi. Tõsta vahukoor väiksemasse kaussi, lisa vaagnale ja aseta kõrvale mõned võiküpsised.

*Nipp: Kindlasti tõsta kookoskoor lusikaga kaussi, mitte ära ürita seda purgi pealt kallata. Kallamisel seguneb see all oleva lahjema kookospiimaga ning selliselt ei lähe koor vahtu. Ükshaaval lusikatäisi kaussi tõsta on küll mõnevõrra tüütum ja aeganõudvam, ent pingutust väärt!

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga