Toit

Leivapuru-kohupiimakook mustikatega

Oh koogiaeg, oh koogiaeg, millal sina tuled?

See kook tõestab uhkusega, et magustoit võib olla maitsev ja tervislik. Rukkileiva põhjal klassikaline kohupiimakook ning peal suvised mustikad. Mis võiks olla parem?

See on tore Eesti-pärane kook, sest teadagi välismaal väga rukkileiba ja kohupiima ei leidu. Kodumaise maitsega kook sobib hästi näiteks eelolevaks jaanipäevaks. Kooki ennast on väga lihtne teha, ainsana tuleb tähelepanu pöörata leiva röstimisele ahjus ja tõesti lasta leivakuubikutel täiesti ära kuivada. Kui kuubikud jäävad nätsked, siis ei taha puru hästi õnnestuda. Lisaks on kõvade kuubikute purustamisel vajalik tugevamat sorti köögikombain – siinkohal saumiksriga kaasas olevad purustajad tõenäoliselt ei toimi. Kui aga köögikombaini pole, sobib suurepäraselt näiteks tugev pudrunui või uhmer – võtab küll omajagu kauem aega see purustamine, aga boonusena saad biitsepsi trenni ja koogikalorid ette ära põletatud 😉 Win-win.

Lisaks kokkamisele on minu elu võtnud viimasel ajal vinged tuurid sisse 😀 Astun uuest nädalast tagasi tööellu ning ka toiduvallas on toimumas kiired arengud. Ühe esimese superägeda projektina alustan koostööd Tallinna kõige lahedama turuga – uuenenud Baltaga!  Üldiselt ma selline liiga pikalt mõtleja vist ei ole, seega ikka kohe pea ees ookeanisse ja ujuma 😀 Nii, et kes tahab oma silmaga näha, kuidas selle koogi tegemine käib, siis tule kolmapäeval 21. juunil kell 17 Balti Jaama Turule. Seal 2-korruse demoköögis teen oma esimese kokkamise-esinemise, küpsetan leivapuru-kohupiimakooki ja kõrvale päris toiduks marineerime kana ning teeme ühe imehea wakame-nuudli salati. Kõike seda head saavad kiiremad vaatajad ka maitsta ja pärast juurde küsida, et kuidas siis ikkagi see asi siin nüüd käis …. Astu läbi! 😉

Foto: Viljar Särekanno

Retsept (26 cm koogivorm):

600g rukkileiba*
80g kookospalmisuhkrut
70g (laktoosivaba) võid
900g (laktoosivaba) maitsestamata kohupiimapastat
3 muna
½ tl kaneeli
140g agaavisiirupit
150g mustikaid

Valmistamine:
Lõika leib kuubikuteks ja rösti ahjus 160 kraadi juures umbes 45 minutit või kuni leivakuubikud on kõvad ja kuivad. Aegajalt röstimise ajal sega. Tõsta kuivad leivakuubikud köögikombaini ja purusta seni, kuni neist moodustub ühtlane puru. Lisa kookospalmisuhkur ja sulatatud või ning sega hoolikalt läbi. Tõsta 6 spl leivapuru kõrvale väikesesse kaussi – sellega saab koogi kõige lõpus pealt kaunistada.

Pane ahi sooja 180 kraadi peale. Täidise valmistamiseks sega kokku kohupiimapasta, munad, kaneel ja agaavisiirup. Pese mustikad. Vooderda 26 cm ümar koogivorm küpsetuspaberiga ning tõsta sinna koogi kihid. Esmalt suru alumiseks kihiks leivapuru vormi põhja, siis kalla peale kohupiimast valmistatud täidis ning kõige peale pane mustikad. Vajuta mustikad õrnalt näpuga kohupiimasegu sisse. Küpseta kooki ahjus 180 kraadi juures 40 minutit. Seejärel võta kook välja ning jäta jahtuma vähemalt 20 minutiks.

Enne serveerimist puista jahtunud koogile kõrvale tõstetud leivapuru.

*Kogus võrdub 310g leivapuruga või viiludena 17 viilu leiba.

 

Foto: Viljar Särekanno
Kõige ausam koogipublik – minu armas Uku-Robin on kahvliga koogis juba enne, kui lahti jõuab lõigata! 😀

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga