Toit

Kruubisalat mustikate ja fetaga

Tänamatult varju jäänud kodumaine kruup sobib hästi salatisse. Osa maitsvast salatikastmest võid jätta ka mustasõstra-karulaugukana kõrvale – maitseb palju paremini kui ketšup!

Millal Sina viimati kruupe sõid? Kõikide välismaiste kinoade, basmati riiside ja muu peene kraami kõrval on meie oma kruup täiesti ära unustatud. Tõtt-öelda ei mäleta ma isegi,  et oleks varasematel aastatel kruupe söönud. Sel kevadel avastasin aga varjatud aarde pool kogemata uuesti. Nimelt oli tahtmine teha salatit, kus oleks sees midagi tatra või kinoa laadset, aga ainus asi mis sahtlis leidus, oli vastlapäeva mulgipudrust järele jäänud pakk kruupe. Mõte tundus ahvatlev, seega potti keema nad läksid!

Tulemus üllatas mind aga täielikult. Kruup sobis salatisse nagu valatud! Minu hirm, et tegu on maitsetu ja suvalise tegelasega sai õnneks ümber lükatud. Lisaks muule, on odrakruup ka kasulik, ei vii veresuhkrut liialt kõrgele ja mis kõige tähtsam – aitab eelistada Eestimaist. 🙂 Seni olen kruupe kasutanud erinevates salatites (improviseeri julgelt – väga maitsvaid koosluseid saab!), aga plaan on ette võtta ka kruubipudru üles vuntsimine. No näiteks maitsvate ürtidega, veidikese võiga ja miskit head paremat veel sekka.

Aga kui Sul kodus veel kruupe pole, siis ruttu-ruttu poodi kruupe ostma ja üks tõeliselt hõrk suutäis ootab!

Kruubisalat mustikate ja fetaga
Foto: Viljar Särekanno

Retsept (neljale kuni kuuele):
300 g keedetud kruupe
200 g kirsstomateid
150 g fetajuustu
150 g mustikaid
1 pakk beebispinatit

Kaste:
100 g musti sõstraid
70 ml õli
2 küüslauguküünt
1 sl valget veiniäädikat
punt basiilikut

Valmistamine:
Lõika kirsstomatid sektoriteks ja feta- juust kuubikuteks ning pane kaussi koos keedetud kruupide, mustikate ja spina- tiga. Kastmeks purusta mustad sõstrad, küüslauk ja basiilik koos õli, veiniäädika ja soola-pipraga ühtlaseks püreeks. Kalla kaste salatile ja tõsta ettevaatlikult läbi. Naudi kohe!

Mustsõstra-karulaugu kana
Foto: Viljar Särekanno