Toit

Krõbe pitsa ohtra värskega

Väga paljud on minult küsinud ühe maitsva aga tervisliku pitsa retsepti. Pitsa iseeneses algupäraselt ei ole ju midagi väga ebatervislikku – peal tomatikaste, mõned köögi- või juurviljad, veidi juustu ja soovikorral liha. Ent ebatervislikuks teeb selle just tänapäeva pitsakioskite toodang, kus on põhjaks paks valge sai, suhkruga tomatikaste ja mitte just kõige kvaliteetsemad pitsakatte valikud. Kui aga kohandada siit-sealt saab lauale panna supermaitsva tervisliku pitsa, mis viib keele alla absoluutselt kõigil. Siit siis teile katsetamiseks üks võimalikest variantidest, ent katte osas olge julged improviseerima. Antud pitsal on lisaks tervislikkusele veel üks lisaboonus – see on ekstralihtne retsept, mis ei vaja kergitamist! Seega 15 minutit hakkimist-sõtkumist ja 15 minutit küpsetust ning mõnus maitsev kõhutäis ongi laual.

Mõõtanumaks on taaskord väga käepärane tass, mis leidub kindlasti igas köögis. Soovituslikult ca 200-250 ml suur, ent kõige olulisem on lihtsalt mõõta kõiki koostisaineid selle ühe ja sama tassiga, siis saavad ainete suhted omavahel õiged.

Foto: Viljar Särekanno

Retsept:
Põhi:
1 tass vett
2 tassi täistera speltajahu
1 tass odrajahu
veidi soola
3 spl oliivõli + 1/2 spl õli määrimiseks

Kate:
ca 80g tomatipastat (magustamata)
3/4 kollast paprikat
1 + 1/2 tomatit
1/8 suvikõrvitsat
50g viilutatud Parma sinki
125g mozzarella juustu
sool, pipar, basiilik
veidi parmesani juustu riivimiseks
2 peotäit rukolat peale raputamiseks

Valmistamine:
Põhi: Eelsoojenda ahi 225 kraadini. Pane kaussi jahud, sool, vesi ja õli ning sõtku käega ühtlaseks taignaks. Kui tainas jääb liiga märg, siis lisa vajaduse järgi jahu juurde ning sõtku taigen parajaks nii, et see hakkaks käe küljest lahti. Laota taigen õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pintselda pealt 1/2 spl oliivõliga. Eelküpseta ahjus 5 minutit.

Kate: Laota eelküpsetatud pitsapõhjale tomatipasta ning puista peale soola, pipart ja basiilikut. Viiluta paprika, tomat ja suvikõrvits meelepärasteks tükkideks ning laota need ühtlaselt tomatipastaga kaetud põhjale. Köögiviljade peale rebi tükkidena mozzarella ja kõige peale aseta Parma singi viilud. Pane kattega kaetud pitsa ahju küpsema ca 10 – 15 minutiks. Enne valmimist võta korraks välja, riivi peale veidi parmesani juustu ja aseta 1-2 minutiks tagasi ahju. Enne serveerimist laota peale värsket rukolat.

Foto: Viljar Särekanno
Lihtsalt veel üks ilus pilt, sest et noh – see taevas…

 

 

 

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga