Toit

Kinoakauss soolapähklite ja spinatiga

Ahjukartuli asemel võiks valmistada vahelduseks valgurikast kinoad, mille saad põnevamaks tuunida soolapähklite ja spinatiga.

Kinoa on üks populaarsemaid tervisetoite maailmas ja põhjuseid selleks on väga-väga palju. Ta asendab suurepäraselt riisi, tatart või muud süsivesikuallikat sinu taldrikul ja on üks vähestest taimsetest toitudest, mis sisaldab piisavat kogust kõiki üheksat vajalikku aminohapet. Gluteenivaba toorainena sobib ta paljude inimeste toidulauale ja kuna ta on väga valgurikas, on ta lemmikuks ka sportlastele.

Väga suures koguses on temas erinevaid mineraalaineid: magneesiumit, fosforit, folaati, rauda, tsinki ja nii edasi. Kiudaineid on kinoas oluliselt rohkem kui teistes teraviljades ja kauba peale on tal veel madal glükeemiline indeks. 🙂 Ja kui see ei olnud veel piisavalt, siis sisaldab kinoa ka antioksüdante, mis võitlevad vabade radikaalidega ja aitavad ennetada väääga suurt hulka erinevaid haigusi (sh. vähki). Nii, et häid omadusi ja põhjuseid MIKS kinoad süüa on tõesti palju.

Oma olemuselt on kinoa seeme, mida valmistatakse teraviljadega sarnaselt. Oluliseim osa kinoa valmistamises on selle eelnev pesemine – selle tulemusena eemaldad suures osas talle iseloomuliku veidi mõrkja maitse.

Egas muud kui kinoa potti ja tervis hakkab iseenesest tulema! 😀

Kinoakauss spinati ja maapähklitega

Retsept:

kaheksale

300 g keetmata kinoad
100 g värsket spinatit
100 g soolatud maapähkleid
soola

Valmistamine:
Pese kinoa hoolikalt sõelal külma vee all. Pane kinoa potti ja kalla peale 600 ml vett. Kuumuta keemiseni, seejärel kata pott kaanega ja küpseta 15 minutit väiksel tulel aeg-ajalt segades. Tõsta pott pliidilt. Purusta köögikombainis maapähklid jämedaks puruks. Pese ja haki spinat. Tõsta maapähklid pannile ja rösti suurel kuumusel paar minutit. Lisa pannile spinat ja kuumuta seda mõni minut, kuni spinat “närtsib”. Kalla segu kinoa juurde potti ja sega hoolega läbi. Maitsesta soolaga ja serveeri kohe

Kinoakauss spinati ja maapähklitega