Toit

Kihiline kitsejuustukook

Siit siis neljas sünnipäevakook, mis sai taaskord valmistatud Uku-Robini minisünnipäevaks. Tegu suvise maiustusega, kus ühinevad maasikate magusus ja sidruni värskus ning neid täiendab kreemjas kitsejuust. Loomulikult oli ka väike testgrupp ehk sünnipäevakülalised, kus kook leidis mõnust mõmiseva heakskiidu nii meestelt, naistelt kui ka minu üllatuseks isegi lastelt 🙂 Seega tasub proovida! Maasikateks sobivad ka sügavkülmutatud maasikad, ent värskelt peenralt korjatud mammud on koogil lihtsalt taevalikult head!

Koogi võlu peitub kihilisuses, seega valmistamiseks varu aega ja võta seda kui meditatiivset protsessi 🙂 Alumine kiht peab kindlalt ära tarretuma enne, kui valad peale järgmise. Muidu tõuseb valamisel maasikasegu üles ning pealmine valge kiht saab hoopistükis roosakas. Kui aga aega on vähem ja maasikad ei jõua täielikult ära tarduda aitab see, kui sidrunikreemi asetad peale supilusikaga väga ettevaatlikult (1 supilusikatäis korraga) – võtab rohkem aega, aga hellal kohtlemisel võib ka nii kihilisus ilusti õnnestuda.

Julget katsetamist ja mõnusat maiustamist!Foto: Viljar Särekanno

Põhi:
1 klaas (200ml) kaerahelbeid
2 spl mandlijahu
200g toortatrajahu
1 muna
100g võid
4 spl agaavisiirupit
soola

Valmistamine: Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Purusta köögikombainis kaerahelbed peenikeseks jahuks ning kalla kaussi koos mandlijahu, muna, tükeldatud või ja  maitseainetega. Sõtku taigen käega ühtlaseks ning lisa jahu seni, kuni taigen hakkab käe küljest lahti ja on õige konsistentsiga. Vajadusel suurenda/vähenda jahu kogust. Suru taigen 26cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ning eelküpseta ahjus ca 15 minutit või kuni taigen on pealt kuldpruun.

Foto: Viljar SärekannoKate:
350g kitsejuustu

500ml purustatud maasikaid
4 spl agaavisiirupit
4 zelatiinilehte

400g maitsestamata jogurtit
5 spl agaavisiirupit
1 sidruni pressitud mahl
1/2 sidruni riivitud koor
4 zelatiinilehte

Valmistamine: Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Vooderda koogipõhi tihedalt kitsejuustu viiludega nii, et terve põhi oleks ühtlaselt kaetud. Tõsta koogipõhi koos kitsejuustu kihiga ahju ning küpseta ca 10 minutit või kuni kitsejuust on sulanud ja pehme. Võta kook ahjust välja ja jahuta.

Maasikakihi valmistamiseks pane esmalt 4 zelatiinilehte külma vette likku. Sega purustatud maasikad agaavisiirupiga ja tõsta umbes 1/4 segust potti. Kuumuta segu potis soojaks (aga mitte päris keema). Kui segu juba aurab, võta külmast veest zelatiinilehed, pigista neist liigne vesi välja ja lahusta soojas maasikasegus. Seejärel sega kokku potis olev zelatiiniga “moos” ning ülejäänud osa purustatud maasikatest. Kalla segu ühtlaselt kitsejuustuga koogipõhjale ning aseta külmikusse tarduma. Tarreta maasikakihti külmikus ca 2-3 tundi või kuni kihile on moodustunud tugevam kilejas pealispind (näpp ei vaju enam maasikakihi sisse).

Kui maasikakiht on külmikus ilusti tarretunud, valmista sidrunikreem. Selleks pane esmalt külma vette likku 4 zelatiinilehte. Sega maitsestamata jogurti hulka agaavisiirup, sidrunimahl ja riivi sidrunikoor. Tõsta taaskord 1/4 kreemisegust potti ja soojenda (aga ära lase keema tõusta). Kui kreemisegu on potis soe, pigista zelatiinist välja liigne vesi ning sega lehed potis kreemisegu hulka. Lõpuks sega potis soojendatud kreem kokku ülejäänud seguga. Kalla sidrunikreem ettevaatlikult maasikakihile. Oluline on, et kallamise juga jõuaks maasikakihi pinnale ettevaatlikult ja aeglaselt – siin võib olla abi näiteks supilusikast, mille asetad joa alla ning siis segu valgub supilusikalt aeglaselt laiemale pinnasele. Kui sidrunikreem on ühtlaselt koogile jaotatud, tõsta kook taaskord kappi tarretuma vähemalt 4 tunniks või veelgi parem on tarretada kooki üleöö.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga