Toit

Kerge maasika panna cotta

Imehea itaaliapärane magustoit veidi tervislikumas võtmes. Panna cottale annavad hõrgu maitse laim ja münt ning peal magusad maasikad.

See retseptike on juba pea neli kuud oma aega oodanud 🙂 Üles sai ta pildistatud juba detsembri lõpus, sest just nimelt see maitsev ja kerge magustoit oli meie pere laual aastavahetusel. Mulle meeldib selle magustoidu mitmekülgsus, seda saab pakkuda nii pidulikumal puhul kui ka täiesti tavalisel argiõhtul ja maitsevariatsioone võib ühele panna cottale anda sadu. Ühtaegu kodune ja teisalt natuke eriline.

Minu varamus on see retsept olnud juba aastaid ning saanud aja jooksul lähtuvalt aastaajast ka üpris erinevaid variatsioone. Näiteks olen talvel pakkunud panna cottat maasikate asemel vaarikatega ning kreemi lisanud suvise laimi ja mündi asemel hoopis kaneeli ja kardemoni. Sai samuti maitsev ja jälle natuke teistsugune! Julgustan teid katsetama – laim, münt ja maasikas on vaid üks võimalik kooslus. Näiteks tean, et basiilik ja maasikas maitsevad koos imehästi, seega miks mitte asendada münt hoopis basiilikuga? Või teha peale kaste hoopis kirssidest või mustikatest? Tasub proovimist!

Retsept (4-le):
2 pakki kohupiimapastat
1 laim
1-2 sl hakitud münti
8 spl agaavisiirupit (või maitse järgi rohkem/vähem)
1,5 lehtzelatiini lehte

Maasikakate:
1 zelatiinileht
100g (külmutatud) maasikaid
Soovikorral agaavisiirupit (mina lisan ca 2 spl)

Valmistamine:
Pane külma vette likku zelatiinilehed. Sega kohupiimapastaga riivitud laimi koor, hakitud münt ja agaavisiirup. Pressi laimimahl väikesesse potti ning soojenda seda. Võta zelatiinilehed külmast veest, pigista liigne vesi välja ja lahusta soojendatud laimi mahlas. Sega zelatiinilahus kohupiima hulka. Tõsta kohupiima segu klaasidesse ning jäta see 1-2 tunniks külmikusse tahenema.

Pane likku katte jaoks vajalik zelatiinileht. Purusta maasikad* ja lisa soovi korral purustatud maasikatele agaavisiirup. Tõsta osa maasikapüreed potti ning soojenda seda. Lahusta soojendatud maasikapürees zelatiinilehed ning kalla zelatiinisegu ülejäänud maasikapüree hulka ning sega hoolega. Lase veidi jahtuda. Kui kohupiima kiht on tardunud, tõsta maasika kate klaasidesse kohupiima peale ühe suuruste portsionitena. Lase uuesti külmikus tarduda 3-4 tundi või üleöö.

*Kui kasutad külmutatud maasikaid siis esmalt sulata need.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga