Toit

Kartulisalat

Vana hea klassika! Kõikide sünnipäeva laudade superstaar. Minu salatiretsept on mõnevõrra kergem kui klassikaline, sest kastmes on tummise hapukoore asemel kasutatud jogurtit.

Kartulisalat on üks mu vaieldamatuid lemmikuid ning minu rõõmuks on see täitsa arvestatav roog madala glükeemilise indeksi menüüs! Nimelt kuigi keedukartulil on kõrge glükeemilne indeks (GI), siis keedukartuli jahutamisel GI langeb märkimisväärselt. Kõlab mõnevõrra kummalisena, aga see on kohe päriselt-päriselt ka tõsi. Jahtudes toimuvad kartulis minu jaoks mõnevõrra segased keemilised protsessid, mille tulemusena seal tärklised kas lagunevad või liituvad või ühesõnaga, miskit nad seal teevad nii, et külm kartul ei tõsta veresuhkru taset nii palju kui värskelt keedetud soe kartul. Imeline!

Ilmselt on enamustel peredel oma kartulisalati retsept: kes on harjunud seda tegema õunaga, kes lisama kastmesse suhkrut, kes lisab sibulat, kes hapukurki või herneid ja nii edasi…. Meie peres on kartulisalatit tehtud alati vähese õunaga. Mu arust on see imehea! Need pisikesed krõmpsuvad mahlased tükid muidu tummise salati vahel on nii mõnusad! Lisaks mulle meeldib, et muna oleks ausalt, kurk oleks värske ja vorsti asemel taine sink (noh ikka selline, kus liha rohkem kui säilitusaineid ja jahu…).

Kes kunagi on kartulisalatit teinud see teab, et salatitegu ise on suhteliselt aeganõudev protsess. Jagan teiega paari nippi, mis teevad asja oluliselt lihtsamaks. Esmalt: keeda kartulid ja porgandid valmis eelmisel õhtul. Nii hoiad tubli tunnikese järgmisest päevast kokku ning kartul jõuab üleöö külmikus oma GI langetamisega tegeleda 🙂 Pealegi on külma kartulit oluliselt lihtsam hakkida ja kuubikud tulevad ilusamad. Win-win. Teiseks osta endale salatilõikur, selline pisike ümmargune jublakas, kus on tõmmatud traatidest ruudustik. Maksab see umbes euro või kaks ja on fantastiline abimees salati lõikumisel. Ausalt, see oli minu jaoks geniaalne avastus.

Retsept (umbes 35-le):
1,4 kg kartuleid*
500g porgandeid
5 keedetud muna
300g sinki
200g õunu
400g värsket kurki

Kastmeks:
500g maitsestamata jogurtit (laktoosivaba)
200g majoneesi
1 tl põltsamaa sinepit
tilli, soola, pipart (maitse järgi)

Valmistamine:
Keeda kartul ja porgand pehmeks ning lase jahtuda. Haki kartul, porgand, keedumunad, sink ja kurk ühtlasteks kuubikuteks ning aseta suurde potti. Koori ja puhasta õunad ning haki need samuti kuubikuteks. Sega eraldi kausis kastme materjal ning maitsesta tilli, soola ja pipraga. Kalla kaste salati hulka ning sega hoolikalt läbi. Enne serveerimist lase salatil 1-2 tundi maitsestuda.

*Kartulisordiks vali kindlasti salatikartul. Näiteks sobib “Flavia”, “Campina” või “Princess”.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga