Toit

Jõulutrühvlid

Eriliselt šokolaadised jõulukommid ehk trühvlid on pungil kasulikke aineid, täiesti suhkruvabad ning boonusena veel veganid ka. Aga ära lase end tervislikust imagost heidutada – maitsevad nad siiski patuselt hästi!

Mäletad seda lugu, kus arst ütles: “Ärge tooge mulle lilli, ma ei söö lilli. Tahan vorsti!”? Jep, jep. Jõuludega on sama asi. Kui sa ei tea mida kinkida, siis parem ära haara selle kohutavalt-vajaliku-suvalise-jura järgi. 😀 Kingi kallistused, mõni heategu, aeg iseendaga metsas jalutamas või muid toredaid elamusi. Aga kui tahaks ka midagi füüsiliselt üle anda, siis kink, mille kinkija on ise teinud, teeb vähemalt minul alati südame soojaks.

Ise tehtud kinkide ampluaa on metsikult lai. Siiski tundub mulle söödav kink selline üsna lihtne ja muhe variant. Vihje jutu alguses meenutatud arsti loole. Võib-olla on asi ka lihtsalt selles, et mulle meeldib süüa ja meeldib ka erinevaid söödavaid värke meisterdada. Võta kinni, kumb ta on, aga noh – kellele siis kommid ei meeldiks, eks?

Käsitöö kommid või šokolaad on viimasel ajal peaaegu, et isegi trendikas kingitus. Usun, et Sinu enda käte poolt tehtud kommide aktsiad oleks veelgi kõrgemad. Isegi siis, kui nad on õige pisut loperguse kujuga, oled sinna sisse pannud armastust ning armastuse kinkimine on ju parim! Trühvleid on hea kinkida, sest need säilivad kaua ja elavad väga hästi üle ka transpordi. Teisisõnu – ei sula soojas autos ära.

Nii, et proovi kindlasti ja maitsete osas lase meeled valla. Baasiks on datlid, päevalilleseemnevõi, toorkakao ja kookosrasv ning muuga võid improviseerida. Kui päkapikk kükitab Sinu inspiratsiooni-juhtmel, siis vali, kas tahad teha alloleva retsepti järgi jõuluse mekiga komme või minu toorkakao trühvleid kookose ja kaeraga.

Retsept (24 tükki):
200 g mahlaseid datleid
1 sl päevalilleseemnevõid
1 sl kookosrasva
2 sl toorkakaod
70 g india pähkleid
70 g kuivatatud jõhvikaid
kaneeli, kardemoni
kaunistamiseks 24 india pähklilt.

Valmistamine:

Pane köögikombaini india pähklid ja purusta peenikeseks. Pese datlid ja eemalda kivid. Lisa datli viljaliha ja kõik ülejäänud koostisained ning purusta kuni moodustub ühtlane segu. Vajadusel peata masin, suru segu alla ja jätka purustamist. Valmis tainast rulli 24 trühvlipalli.* Suru trühvlite keskele 24 india pähklit ja tõsta külmikusse seisma vähemalt 1 tunniks. Valmis pallid säilivad külmikus vähemalt 4 nädalat.

*NIPP! Rullimine tuleb lihtsamini välja kui teed käed kokku veidikese kookosrasvaga.

Jõulutrühvlid
Foto: Viljar Särekanno

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga