Toit

Jogurtimarinaadis kana

Grillhooaeg on parim hooaeg! Klassikalised poe marinaadid on aga enamasti suhkruga ning muude ebavajalike lisaainetega, seega kui vähegi aega, tee oma lihale marinaad ise! Oskusi see ei nõua (päriselt!) ja on üsnagi tõenäoline, et välja tuleb poe omast mitu korda maitsvam liha.

See jogurtimarinaad on algupäraselt minu emme retsept. Lugu tal nimelt see, et kapis oli miski kogus kanaliha, millega keegi see päev miskit parasjagu teha ei viitsinud. Teadagi on marineerimine hea viis, kuidas liha eluiga veidi pikendada, seega võttis emme vajalikud asjad ja pani liha marinaadi, et see järgmisel päeval ära küpsetada. Hommikul avasin mina külmiku ukse ja sain vastu väga mõnusa ürdise värske lõhna. Uurisin ja puurisin siis kapi sisu, kuniks selgitasin välja, et head lõhna tekitas see kana jogurtimarinaad. Kui õhtu poole liha grillil küpsetatud sai, siis selgus, et lisaks heale lõhnale oli sel lihal ka ebamaiselt hea maitse!

Paar nädalat hiljem linnakodus tuli tahtmine grillida ja ise järgi proovida head emme marinaadi. Väike telefonikõne uurimaks, mis sinna umbes sisse läks, siis poest vajalikud asjad kotti ja koju marineerima! Vaja läks selleks siis jogurtit, küüslauku, soola-pipart, värsket tüümiani ning loomulikult kana. Kana osas valisin mina kintsud, sest neid on mõnus grillida ning teisalt tahtsin ka lihtsalt tavalisele fileetükile veidi vaheldust.

Küüslaugu osas jätan otsad lahtiseks – meie pere jaoks on 2-3 keskmist küüslauguküünt paras kogus, ent säti seda kogust vastavalt oma eelistustele kas suuremaks või väiksemaks. Kindlasti aga ära lisa küüslauku läbi küüslaugupressi. Tegin esimest korda ise selle vea ning sain ühe päris küüslauguse värgi sealt. 😉 Vajuta lihtsalt küüslauguküünele käega üks tubli obadus 🙂 Selliselt teed küüne veidi lamedamaks, ääred murenevad lahti ja kogu see mõnus küüslaugu maitse tuleb kenasti välja, ent samas ei varjuta see siis ülejäänud jogurti  ja ürdimekki enda alla.

Mina katsetasin seda marinaadi ka tubasema toidu puhul. Panin kanafilee paariks tunniks marinaadi, siis pruunistasin pannil veidi ühelt ja teiselt poolt ning seejärel lõpetasin küpsetamisega ahjus 180 kraadi juures ca 10-15 minutit. Jäi väga mõnus, mahlane ja maitsev kana! Jälle miskit teistsugust.

Retsept:
ca 700g kanakintse
130g maitsestamata jogurtit (laktoosivaba)
suur peotäis värsket tüümiani
2-3 keskmist küüslauguküünt
1-2 tl sidrunimahla
soola, pipart

Valmistamine:
Haki tüümian ja puhasta küüslauguküüned. Vajuta küüned kergelt lamedamaks nii, et ääred mureneksid katki*. Pane kaussi jogurt, küüslauguküüned, tüümian, sool-pipar ja sidrunimahl ning sega. Maitse ning vajadusel lisa tüümiani või soola juurde.** Seejärel pane kaussi kanakintsud ning sega läbi nii, et kõik liha tükid oleksid ühtlaselt marinaadiga kaetud. Pane kauss külmikusse seisma vähemalt 2 tunniks või veel parem üleöö.

Marineeritud liha tõsta grillile ning  küpseta, kuniks kana on pealt krõbe ja seest läbi küpsenud. Serveeri värske salatiga.

*Vt siit esimest näidet
**Marinaad peaks olema pigem tugeva maitsega, siis jääb liha mõnusam ja maitsekam.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga