Toit

Hernesupp suitsukoodiga

Kodune hernesupp viib
 keele alla. Supitegu võtab veidi aega, aga uhke tunne ja rõõmsad kõhud on supi autorile kindlustatud.

Vastlapäev on varsti-varsti ukse ees ja sellega seoses tuleb alati päevakorda üks tummine hernesupp. Poes on müügil täitsa maitsvaid purgisuppe, aga oma tehtud supil on see eriline hõng ja ikkagi oluliselt mõnusam maitse. 🙂 Mäletan hästi, et kui olime väikesed siis ikka vastlapäeval kogunes seltskond vanemate sõpru meile, käidi metsas kelgutamas ja pärast seda söödi kodus mõnus kõhutäis hernesuppi ja vastlakukleid. Aga seda ma ei mäleta, kas me lastena sellest hernesupist eriti palju pidasime. 😀 Tõenäoliselt oli supirõõm suurem vanematel …

Ajalugu kordab end ning täna on rõõm hernesupist minul oluliselt suurem kui Uku-Robinil. Ta ei saa üldse aru, et mis veider roheline löga see on. 😀 Aga loodan sellele, et kunagi suureks saades ta vähemalt oskab seda hinnata. Saame näha. Seniks aga naudin hernesuppi ise, koos mehega ja sõpradega. Ning tõsiselt – see supitegu on väga-väga kerge! Lihtsalt aega tuleb varuda, aga muus osas küpsetab ta end peaaegu ise.

Kui sa ei usu, siis plaan on teha hernesupi valmistamisest ka üks Facebooki live video! Kui sa veel ei ole liitunud, siis mine Facebooki, otsi üles “Köögis koos Paulaga” leht ja vajuta “Meeldib”. Ning siis säti end 12. veebruari keskpäeva paiku ekraani ette ja vaata, kuidas hernesuppi ja vastlakukleid tehakse.

Sel aastal on meile lund antud kohe väga palju, seega võta nüüd üle pika aja ette üks päris vastlapäev. Tee ise hernesupp, vastlakuklid ja mine perega kelgutama. Raudselt saab sul olema imemõnus vastlaõhtu!

Hernesupp seakoodiga
Foto: Viljar Särekanno

Retsept (kaheteistkümnele):
u 1 kg suitsutatud seakooti
500 g kuivatatud herneid
3–3,5 l vett
3 porgandit
1 sibul
100 g kruupe
soola ja soovi korral pipart

Valmistamine:
Pane kuivatatud herned vähemalt 8 tunniks või terveks ööks vette likku. Kurna hernestelt leotusvesi ja pane need koos seakoodiga potti 3–3,5 liitri külma veega keema. Kui supp muliseb, eemalda aeg­ajalt vaht. Keeda umbes tund. Koori ja haki porgandid ning sibul. Lisa need koos kruupidega supile. Keeda veel ligi tund. Seejärel tõsta seakoot supist välja. Rebi kondi kül­jest liha, tükelda ja pane lihatükid tagasi supi sisse. Maitsesta soola ja soovi korral pipraga. Serveeri leiva või karaskiga.

Ja seakoodi kondist võid lastele vastlavurri teha! 😉

Nipp! Kui suppi jääb järele, siis tõsta see jahtunult purki ja sulge kaas tugevalt. Nii saad päris oma koduse purgisupi!

*Minu supiretsept ilmus Pere ja Kodu ajakirja Pereköögis veebruaris 2020.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga