Toit

Grillsalat kitsejuustu ja kõrvitsaga

Teate küll neid õhtuid, kui tahaks midagi eriti head ja eriti kiiresti? Grillsalat kitsejuustu ja kõrvitsaga on just täpselt sellise õhtu söök. Tegemise vaev on minimaalne, samal ajal saab õues grilli kõrval sõpradega juttu ajada ja justkui iseenesest valmib üks imehea värske ja toitev kõhutäis.

Tuleb tunnistada, et mu söögitegemine on väga suures sõltuvuses mu köögi suurusest ja mugavusest. Tikukarbis söögitegemine pole üldse nii nauditav kui veidi mugavamas  ja suuremas keskkonnas. Seetõttu ei ole ma üürikodus just kuigi suur kokkaja.. Kui aga Eestimaale jõudis suvi, päikesepaiste ja soojad ilmad, kolisime meie oma elu õue. Tikukarbi köök sai kohe oluliselt ruumi juurde – nüüd on põrandaks pehme muru ja töötasapinnaks industriaalne vana vundament. Ostsime isegi oma elu esimese minigrilli, millel nüüd grillimisoskusi lihvime. Tõtt-öelda lihvida on seal veel omajagu, aga eks kõik on kuskilt alustanud 🙂

Foto: Viljar Särekanno

Mu viimase aja blogi postituste sagedus on omamoodi huumor. Iga päev mõtlen, et “Nii! Täna!” Õhtul koju jõudes nõuab üks kahene oma, siis on vaja pesta-toitlustada ja lugeda unejuttu, ja kui lõpuks on vaikus majas, kukun näoli patja ning ainus, mis peas kumiseb, on meeletu unevajadus. Ja siis mõtlen, et “oh, homme kindlasti!”. Too homne õhtu lõppeb aga enamasti samamoodi, misjärel panen panused nädalavahetusele. Nagu näiteks see mis nüüd läbi sai. Et noh, täna kindlasti ju jõuan! Elul on aga omad plaanid, laupäev saab tööl veedetud ja pühapäev kulub klassikalisele olmele. Pühapäeva õhtul koju jõudes olen veel optimistlik, aga kui muu pahna kõrvalt saan toidu ahju  alles kl 21:15 (ja see peab ahjus olema tund aega..) taipan, et laps sõi täna õhtuks vist ainult YouTube’ist multikaid. Proovin talle sisse meelitada kapist leitud pooliku Rimi lihapiruka ja poolfabrikaadi kanapallid (jap – raske tunnistada, aga ka mina olen kõigest inimene ja astun vahel kergema vastupanu teed…). Reaalsus võtab mu plaanid üle ja jõuan vaid mõelda, et täna isegi väga-väga tahaks kirjutada aga uinun klaviatuur näos….

Unevajaduse teemal jätkates on mul tore uus mänguasi. Viljar kinkis aktiivsusmonitori, mis nüüd loeb igat mu sammu ja hingetõmmet. Ausalt öeldes alguses oli ikka veidi kõhe kah, kuidagi nagu puurijänese tunne tekkis… Aga esimese päeva lõpuks oli juba hasart sees, et tea kas saab selle sammude eesmärgi siis täis? Täna hommikul oli väga põnev lugeda targa programmi analüüsi minu une kohta. Sain teada, oh-üllatust!, et magasin veidi liiga vähe. No tõsi, seda oleks ma ise ka teadnud ilma selle aparaadita. Aga mida oli omamoodi tore lugeda oli see, et tark masin väidab, et magan päris suure osa ööst sügavat und, mis peaks siis tähendama, et justkui puhkan hästi. Panen panused sellele ja loodan, et saan tänu “sügavale unele” oma une magatud ka 3 tundi lühema ajaga. Efektiivsus ennekõike, eks.

Kõige selle taustal ma absoluutselt armastan head sööki ja eriti sellist, mis saab kiiresti valmis. Sestap see salat võitis mu südame. Tegin selle taustal ka veidi inimkatseid iseendaga ja proovisin, et ei tea, äkki on nüüd see laktoositalumatus vahepeal minema läinud ja äkki ma ikkagi võin kitsejuustu süüa? Sest no nii meeletu kitsejuustu isu oli lihtsalt ….

Selgus paraku, et hr. Talumatus on endiselt täiesti kohal ja peale ülimaitsvat salatinaudingut lõpetasin ikkagi kõhukrampides ja neelasin paar head tabletti. Aga see salat oli seda absoluutselt igati väärt.

Foto: Viljar Särekanno

 

Retsept (4-6le)

1 karp spinatilehti
250g kirsstomateid
1 värske kurk
400g muskaatkõrvitsat (või tavalist kõrvitsat)
100g kitsejuustu
50g kõrvitsaseemneid
oliivõli, sool, pipar

Valmistamine:
1. Koori ja puhasta kõrvits ning pese köögiviljad ja spinat.

2. Viiluta kõrvits, nirista mõlemalt poolt üle oliivõliga ja maitsesta soola-pipraga. Aseta grillile ja grilli mõlemalt poolt 1-2 minutit (olenevalt grilli kuumusest). Kõrvis peab muutuma veidi pehmemaks aga jääma veel õrnalt krõmpsuma.

3. Lõika kirsstomatid poolikuteks ja haki kurk. Aseta spinati lehed koos tomati ja kurgi tükkidega kaussi.

4. Haki peale grillitud kõrvitsa tükid, lisa tükeldatud kitsejuust ja kõrvitsaseemned. Nirista üle oliivõliga ja maitsesta soola-pipraga. Tõsta hoolikalt läbi ja serveeri kohe.Foto: Viljar Särekanno

Foto: Viljar Särekanno

 

 

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga