Toit

GI Granola

Müsli on üks tavalisemaid hommikusööke, millele enamasti pannakse samuti juurde tervisliku toidu silt. Paraku aga enamus inimesi ei tea, et klassikaline poes müüdav granola ehk magusainetega röstitud müsli sisaldab suurel hulgal suhkrut ja rasva, mistõttu tervislikkusest on seal üpris vähe järel. Kes ise ei viitsi teha, siis poest ostes soovitan mina röstimata müslisid (ehk sisuliselt kaerahelbed segatuna erinevate pähklite ja kuivatatud puuviljadega). Need pole küll alati madala GIga koostisainetest, ent vajadusel sobivad paremini kui ohtra suhkru ja rasvaga röstitud müslid.

Kel aga tahtmist, siis koduse granola tegemine on väga lihtne! Kõige enam tähelepanu vajav osa on röstimine. “You’ve got to love your granola” ehk siis, kui granola ahju saab, ei tohiks minna teise tuppa telekat vaatama, vaid soovitav on hoolega jälgida mis ahjus toimub 🙂 Halvemal juhul võib see väga kergelt ära kõrbeda ning siis on kogu ettevalmistus asjata. Ahjus küpseb ta umbes 8 – 10 minutit, mille jooksul tuleb granolat paar korda segada. Krõmpsu tekstuuri omandab granola jahtudes.

Oma granolas kasutan goji marju, mis on omamoodi supertoit. Nad on hea valkude allikas aga lisaks on goji marjades suur hulk erinevaid vitamiine, üle 15 erineva aminohappe, ohtralt antioksüdante ning mineraalidest rauda, magneesiumit, kroomi, naatriumit, kaltsiumit, fosforit jne (kokku enam kui 20 erinevat mineraali). Lisaks eelnevale aitavad nad ka vananemise mõju vähendada, sisaldavad beeta-karotiine, C-vitamiini ja leevendavad stressi. Kõlab ju päris võimsalt, mis? Kes soovib eriti vitamiini ja toitaineterikast kodust röstitud müslit, siis lisa goji marjad müslile peale röstimist, sel juhul kõik head omadused säilivad! Mina teen granolat vahel nii ja vahel naa – sel korral siis retseptis goji marjad röstituna.
Mõõttopsikuna kasutan siin taaskord 200ml suurust klaasi.

Foto: Viljar Särekanno
Retsept (umbes 6-le):
1+ 1/4 klaasi kaerahelbeid
1/4 klaasi päevalilleseemneid
1/4 klaasi goji marju
1/2 klaasi mandleid
1 spl kookosõli
2 spl agaavisiirupit

Valmistamine: Pane ahi 150 kraadi peale sooja. Purusta köögikombainis mandlid väiksemateks tükkideks või haki noaga. Sega kokku purustatud mandlid, kaerahelbed, päevalilleseemned ja goji marjad. Lisa juurde kookosõli ja agaavisiirup ning sega hoolikalt nii, et kogu segu saaks ühtlaselt siirupi ja õliga kokku. Laota küpsetuspaberile õhukese kihina ning rösti ahjus 150 kraadi juures  6-7 minutit. Võta korraks granola välja, sega korralikult läbi ning rösti veel ca 2-3 minutit samal ajal pidevalt jälgides, et granola ei läheks kõrbema. Võta ahjust välja ning lase jahtuda. Säilita õhukindlas purgis.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga