Toit

Chia puding koduse õunapüreega

Ma armastan hommikusööki. See on tõenäoliselt kõige mõnusam söömaaeg päeva jooksul ja mida mõnusamad maitsed seda saadavad, seda parem. Hommikupuder on klassika, ent sellele vahelduseks tasub proovida pudingut, mis on niisamuti toitev ja hoiab kõhu kenasti täis. Lisaks on seda ülimalt lihtne valmistada – kes siis ikka jaksab hommikuti liialt palju köögis askeldada? Pigem tahaks ikka nautida mõnusat kohvitassi ja alustada päeva rahulikult.

Chia seemnetega valmistatud pudingu võlu peitub selles, et seemned vedeliku mõjul paisuvad ja tekib mõnus, veidi paksema konsistentsiga puding. Lisaks on chia seemned energiarikkad ja täis palju erinevaid vitamiine ning toitaineid. Näiteks on neis palju omega-3 ja omega-6 rasvhappeid, rauda, magneesiumi, kaltsiumi, kiudaineid ja ka palju valke. Seega tegu eriliste pisikeste seemnetega, mis annavad hommikupudingus päevaks mõnusa energia ja toitainete laengu!

Kiirema elutempoga inimesed võivad jogurti ja seemned kokku segada juba eelneval õhtul ning jätta need üleöö külmikusse paisuma. Niiviisi on hommikul vaja lusikaga purgist peale tõsta vaid õunapüree ning kaerahelbed ja saab kohe kiirelt sööma hakata! Või siis katta pudingutops kaanega ning vōtta see hoopis lõunaseks vahepalaks tööle kaasa.

Magusainena kasutan siin stevia ehk suhkrulehe pulbrit, kuna see ei muuda pudingut vedelamaks. Stevia on madalama glükeemilise indeksiga ning 100% looduslik magustaja ja lisaväärtusena nimetatakse teda tihti ka nö. kalorivabaks magustajaks. Pudingu peal meeldib mulle  õunapüree ja kaerahelveste kooslus. Neile lisaks võib panna veel näiteks seemnevõid, värskeid marju, granolat või muud head paremat, seega improviseerige siin julgelt! Õunapüree on minul enda valmistatud, kus olen läbi keetnud ja püreestanud õunad ning maitseks lisanud agaavisiirupi ja kaneeli.

Kuna puding on mõnusa magusa maitsega, võib seda serveerida ka näiteks pearoa järgselt magustoiduks ja kutsuda seda peene nimega “Chia panna cotta‘ks” 😉

Foto: Viljar SärekannoRetsept (kogus ühele):
200g maitsestamata jogurtit
1tl steviat
2spl chia seemneid
1spl õunapüreed
1spl täistera kaerahelbeid

Valmistamine: Sega jogurtisse stevia ja chia seemned ning jäta vähemalt 30 minutiks kuni tunniks külmikusse seisma. Kui puding on võtnud paksu konsistentsi, siis tõsta see klaasi ja pane peale õunapüree ning kaerahelbed. Serveerimisel võib peale raputada veel veidi chia seemneid.

Õunapüree retsept:
6 keskmist õuna
3 spl agaavisiirupit
2tl kaneeli

Valmistamine: Koori ja tükelda õunad ning pane vähese veega potti keema. Keeda umbes 40 minutit, kuni õunad on pehmed. Kalla õunad köögikombaini, lisa agaavisiirup ja kaneel ning purusta ühtlaseks püreeks. Säilita kinnises purgis külmikus kuni 1 nädal.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga