Toit

Beseerull kookosvahu ja marjadega

Beseerull on klassikaline maiustus, mida paljud armastavad. Tavapärases rullis on aga ohtralt suhkrut ja vahukoort, mis teeb sellest üpris ebatervisliku koosluse. Siinses rullis asendab suhkrut madala GIga stevia ning vahukoort kookos.

See on siis järjekorras kümnes kook, mis Uku-Robini minisünnipäevaks tehtud sai. Algselt oli plaan teha beseekoogikesi, aga kuna need jäid mul elus esimest korda küpsetuspaberi külge nukralt kinni, siis oli vaja kiiresti improviseerida. Tegijal juhtub ehk ka mul läheb ikka aegajal mõni kook aia taha ning seekord läks poisi sünnipäeva koogi plaan niisamuti. Asja iroonia peitub muidugi seal, et kui ma tavaliselt teen retsepti aretades proovikoogi paar päeva enne läbi, siis sel korral mõtlesin, et “mis siin ikka valesti minna saab” ja tegin kohe õigel päeval. Tasub vist siiski jääda juba töötavate süsteemide juurde ning mitte liialt julgeks minna 🙂

Esimesed varajased külalised olid juba peaaegu koju minemas kui beseerullike ahju läks. Beseekookide asemel rulli tegemisel oli mitu head põhjust. Esiteks oli mul piisavalt muna ja kreemi jaoks sobilikud koostisosad kapis. Teiseks on beseerull üks ülimalt kiiresti valmiv ja geniaalselt hea maiustus. Paberi külge kinni jäämist ennetasin sellega, et määrisin paberi kookosõliga kokku. Teoorias ei tohiks muidugi besee küpsetuspaberi külge kinni jääda ning need mitmed korrad, kui beseed varem teinud olen, pole seda ka kunagi juhtunud. Praktikas aga tean, et mitmed koduküpsetajad maadlevad sama probleemiga… Oma õnnetust juhusest õppisin, et parem karta kui kahetseda ja edaspidi määrin alati besee puhul paberi õrnalt õliga kokku. Eelistan just kookosõli, sest kookose maitse on koogi juures meeldiv, ent näiteks oliivõli või mõni muu õli võib koogi maitses liigselt esile tulla ja asja ära rikkuda.

Besee koosneb tavaliselt munavalgest ja suhkrust, mida sel puhul ei saa asendada agaavisiirupiga ega ka kookospalmisuhkruga. Seda seetõttu, et palmisuhkur värviks besee pruuniks ja siirup teeks ta liialt vedelaks. Stevia sobib aga asenduseks ideaalselt. Kui stevial on muidu võrdlemisi spetsiifiline maitse, mis mulle omale enamasti ei meeldi, siis besee tegemisel sobib stevia väga hästi ja ma ütleksin, et teeb besee isegi paremaks kui tavaline suhkur. Seda seetõttu, et stevia järelmaik on veidi hapukas ning see võtab ära selle tavapärase beseerulli õudsa lääge järelmaitse 🙂

Detailid ja taust räägitud, siis oluliseim selle rulli juures on ikkagi see, kui imeliselt maitsev ta on! Mulle tegi mõnusalt nalja, kui elukaaslane (kes tavaliselt ei ole väga suur koogisõber ja üldiselt ei söö üldse või ainult ühe tüki) oli taldrikule tõstmas oma kolmandat koogitükki 😀 Vaatasin, muhelesin ja mõttes tegin ühe võiduka happy-dance’i. Teise võiduka happy-dance’i hetke tekitas mu venna, kes serveerimisel võrdlemisi kindlal toonil teatas, et “temale beseerullid ei maitse”. Paraku-paraku, peale esimest ampsu oli ka tema beseevõrgus ja mugis aplalt koogikest.. 😛 Jipikajee!

Kõik besee sõbrad ja mitte-sõbrad, asugem nüüd kooki küpsetama.

Retsept (10-le):
6 munavalget
150g steviat
1tl tärklist
1 tl valge veini äädikat
40g mandlilaaste
määrimiseks 1tl kookosõli

Kreem:
200g kookoskoort
200g laktoosivaba kohupiimapastat
70g agaavisiirupit
1 tilk vaniljepastat või 1 vaniljekaun
2 tl sidrunimahla
250g marju*
1 banaan

Valmistamine:

Vahusta munavalged kõvaks vahuks. Lisa stevia ning vahusta veel seni, kuni vaht on tugev ja läikiv. Sega taigna hulka tärklis ja äädikas. Määri küpsetuspaber 1 tl kookosõliga kokku ning laota sinna peale beseetaigen. Raputa taigna peale keskele mandlilaastud ning aseta ahju küpsema 150 kraadi juures 20 minutit. Besee peab jääma pealt kuldne ja kergelt krõbe.

Kreemiks vahusta kookoskoor**. Seejärel sega hulka kohupiim, vanilje, agaavisiirup ja sidrunimahl. Tükelda banaan ning sega kreemi hulka.

Kui besee on valmis, kata see teise küpsetuspaberi lehega ning keera tagurpidi lauale (mandlilaastudega pool jääb alla). Eemalda pealt ettevaatlikult küpsetuspaber. Laota beseele marjad, nende peale kreem ja siis kõige peale veel veidi marju. Tõsta ettevaatlikult rulli. Rulli võib pealt kaunistada veel marjadega, mandlilaastudega või purustatud beseeküpsistega.

*Beseerulli sobivad hästi näiteks vaarikad, mustsõstrad või värsked mustikad. Talvisemal ajal sobib ideaalselt näiteks kiivi või muu analoogne paremini kättesaadav puuvili.

**Kookospiima purk peab enne vahustamist seisma külmikus 24h selleks, et vedel kookospiima osa ja paksem kreemjas koor jõuaksid lahku lüüa. Vahustamiseks ava külmikus seisnud kookospiima purk, riisu pealt ettevaatlikult koore kreemjas osa, tõsta kaussi ja vahusta nagu tavalist vahukoort. Purki jäänud läbipaistvast kookospiima vedelikust saad teha näiteks smuutit või maitsva kookosega karri.

 

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga