Beebi

Kaerahelbepuder beebile

See on üks beebi baastoitudest, mida võib tutvustada kohe päris esimeste lisatoitude seas. Beebile valmista puder alati veega ning ilma suhkrut-soola lisamata. Lihtsalt vesi ja täistera kaerahelbed on esialgu kõige parem. Hilisemas etapis võid lisada maitseks valmis pudrule veidi võid (või puuvilju). Lastearstide sõnul sobib piim lapse menüüsse peale esimest eluaastat, seega piimaga puder beebile ei sobi.

Beebi esimene lisatoit peaks olema vedel pehme püree, seetõttu valmista beebi puder oluliselt rohkema vedelikuga kui tavaliselt ning püreesta seda hoolikalt, et ei jääks suuri tükke, mis võiksid kurku sattuda. Mida vanemaks beebi saab, seda enam võid vedeliku-helveste suhtelist kogust tavapärasele lähemale tuua ning valmistada järjest paksemat putru. Umbes 9. elukuu paiku peaks beebile hakkama tutvustama ka teralist toitu, seega siis ei pea enam nii pikalt ja hoolikalt valmis keedetud helbeid püreestama, vaid võib sisse jätta suuremaid tükke. Esialgu valmistavad need tükid lapsele kindlasti meelehärmi ning meie poja on oma esimesed tükilised toidud teatraalselt välja oksendanud 😀 Aga järjekindlus on siinkohal parim abimees, seega tee väike paus, uuesti 1-2 toidukorda pehmet püreed (et toit ei muutuks lapsele ebameeldivaks) ja siis jälle teralisem toit.

Kaerahelbeputru võib säilitada õhukindlas purgis külmikus kuni 3 päeva, ent parim on loomulikult teha igal hommikul uus ja värske puder. Meie peres on tavapärane see, et valmistan iga hommik veidi suurema koguse värsket putru, millest osa tõstan poisile kaussi ning seejärel ülejäänud maitsestan vastavalt soovile ning sööme elukaaslasega ise hommikusöögiks sama püreestatud putru. Selliselt saab ühe keetmisega kohe mitu kõhtu täis 🙂

Retsept:
1 klaas vett
1/5 klaasi täistera kaerahelbeid *

Valmistamine:
Pane vesi potti ning lase keema tõusta. Keevasse vette kalla kaerahelbed ning sega. Pane potile kaas peale ja lase aegajalt segades kaane all madalal tulel podiseda ca 10 minutit või kuniks helbed on pehmeks keenud. Kui helbed on pehmed, tõsta puder tulelt ja püreesta hoolikalt saumiksriga pehmeks püreeks. Juhul kui keemise ajal on potist liiga palju vett ära auranud ja püree jääb liialt tihke, siis lisa 1/4 klaasi kaupa keeduvett kuniks püree konsistents on sobiv.*

Serveeri puder lapsele soojalt, aga kindlasti mitte tulikuumalt! Toidu temperatuur peaks olema ca 40-50 kraadi (näpuga/käeseljaga katsudes soe, aga mitte tuline).

*Helbed võid asendada ka mõne teise sordiga. Näiteks rukkihelbed, riisihelbed, tatar vmt. Esimese söögina peaks beebile tutvustama teravilju ühe kaupa (valmistad ainult nt kaerahelbeputru või ainult rukkihelbeputru), hiljem võid teravilju omavahel segada ja teha ka mitmeviljaputru.

**Sobiv konsistens on väikesele beebile esimese toidu puhul vedel ja voolav püree, milles pole teralisi tükke. Kui tahta eriti pehmet püreed, võib pudru veel lisaks püreestamisele suruda ka läbi peene sõela, ent mina oma pojale ei ole nii peenikest püreed pidanud vajalikuks teha.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga